Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/11/16/kraven-okar-politikerna-ska-besluta-om-tv-ekens-framtid/

Epsteins STHLM

Kraven ökar: Politikerna ska besluta om TV-ekens framtid

Lars Epstein
Rätta artikel

Allt fler ställer nu kravet att politikerna och inte bara tjänstemännen ska besluta om TV-ekens framtid. På måndagen skickade Skönhetsrådet en skrivelse med den innebörden till stadens styrande. På tisdagskvällen framfördes samma krav av flera talare på ett möte i Östermalmsskolan.

Samling vid TV-eken den 24 oktober, den dag den skulle sågas ned.

Den månghundraåriga så kallade TV-eken, i mittrefugen på Oxenstiernsgatan utanför de båda TV-husen, skulle, enligt vad tjänstemännen på trafik- och renhållningskontoret meddelade på tryckta lappar den 12 oktober (placerade på trädet och i närbelägna portar),  jämnas med marken tolv dagar senare. Orsaken sades vara risk för att fallande grenar skulle kunna skada trafikanter och förbipasserande. Många människor samlades vid eken den aktuella dagen för att hindra fällningen varpå nedsågningen inställdes tills vidare med löfte från trafikkontoret att en ny utredning skulle göras. Så har skett. Men utredningsresultatet är ännu inte känt.

Politiker från miljöpartiet har krävt att frågan förs upp på den politiska agendan men utan resultat. När Åke Askensten (mp) på senaste sammanträdet i Stockholms kommunfullmäktige krävde att politikerna ska få yttra sig i ärendet så svarade ansvariga trafikborgarrådet Ulla Hamilton (m) att TV-eken är en tjänstemannafråga och inget för politikerna att blanda sig i. ”Jag kommer aldrig att överpröva en experts beslut”, deklarerade hon också.

Maria Antonsson (mp).

Även lokala miljöpartister har förgäves försökt föra upp frågan i Östermalms stadsdelsnämnd. Näste torsdag gör de ett nytt försök. Det berättade Maria Antonsson (mp) på mötet på tisdagskvällen. Hon tänker också försöka få upp frågan i trafiknämnden nu på torsdag.

Johanna Lidman-Evans.

Även Johanna Lidman-Evans krävde att frågan tas upp av politikerna i trafiknämnden. ”Ett politiskt beslut kan överklagas. Det kan ej ett tjänstemannabeslut. Eken behöver en vårdplan och säkerhetsåtgärder måste till för att skydda fotgängare och trafikanter men framförallt eken”, sade hon.

Nils-Erik Landell.

Författaren Nils-Erik Landell var inne på samma linje. ”Det är väldigt upprörande att frågan blivit delegerad som tjänstemannaärende. Det ger en bild av ett teknokratsamhälle. Jag trodde det var politiker som bestämde”, sade han.

Johan Strömstedt.

Johan Strömstedt som tidigare inte engagerat sig offentligt såg med sorg i hjärtat Lidingöbro värdshus rivas (ska nu bli spa) och likaså Lindgården vars stomme sas vara rutten men visade sig vara intakt. När han insåg att TV-eken skulle sågas ned började han sätta sig in i frågan.

”Trafikkontorets sade redan 2003 att eken kan kollapsa när som helst. Om den var farlig då varför väntade man i åtta år på beslutet att såga ned den . Eken har inte försämrats de senaste tio åren”, sade Johan Strömstedt och hänvisade till olika experter som sagt att eken är i bra skick (den välkände arboristen Klaus Vollbrecht) och fyller kvalifikationerna för att kallas skyddsvärt träd (Olle Höijer på Naturvårdsverkets naturresursavdelning).

Henrik Waldenström.

Hanrik Waldenström, mannen bakom Nationalstadsparken, uppmanade mötet att tillsätta en organiserad kampgrupp och att föra ut frågan internationellt. ”Vi måste lyfta ut frågan i världen och visa vad Stockholm, som vill kalla sig miljöhuvudstad, gör med sin natur”, sade han.

På lördag klockan 14.00 blir det samling och nytt möte för alla vänner av TV-eken. Då vid själva eken själv som för övrigt i dagarna fått en egen hemsida.