Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/11/18/bjorn-embren-har-inte-andrat-sig-tv-eken-ska-fallas/

Epsteins STHLM

Björn Embrén har inte ändrat sig - TV-eken ska fällas

Lars Epstein
Rätta artikel

Klockan halvsju på fredagsmorgonen hade ett femtiotal människor samlats vid TV-eken för att protestera mot nedsågningen ...

... och några hade klättrat upp i trädet.

Trafikkontorets trädansvarige Björn Embrén har inte ändrat åsikt. TV-eken ska fällas. Det meddelade han korthugget när han sammanbiten lämnade platsen på Oxenstiernsgatan efter att polisen meddelat att de var för få för att kunna garantera folks säkerhet. Ekens vänner hade hållit vakt hela natten När jag själv kom till platsen vid halvsjutiden på fredagsmorgonen hade redan ett femtiotal ekvänner samlats. Några bar facklor. Andra hade klättrat upp i trädet. Runt en liten brasa värmde sig några frusna personer. När beskedet kom att eken har fått en nådatid, åtminstone för dag, steg stämningen bland de församlade som sjöng och var försiktigt optimistiska.

Trafikkontorets trädansvarige Björn Embrén lämnar platsen ...

... sedan polisen meddelat att den planerade nedsågningen på fredagsmorgonen inställts.

Ekvännerna har varit i kontakt med flera välrenommerade trädexperter som ifrågasätter att eken skulle vara så fallfärdig som Björn Embrén sagt.  Åtminstone tills de fått se bevis vilket de inte anser sig ha fått. En erfaren arborist som inspekterade trädet under fredagen trodde att eken skulle kunna räddas med vissa beskärningar, bland annat nedsågning av en död större gren.

En av flera arborister som ville se mer dokumentation innan TV-eken  sågas ned.

Man vet inte vad man ska tro. Måtte dock TV-ekens ”dåliga” status vara mycket väldokumenterad och bedömd av oberoende experter utan anknytning till trafikkontoret och med insyn från den engagerade allmänheten innan den fälls så att inget irreparabelt ingrepp görs av misstag. Detta borde ligga också i trafikkontorets intresse för den händelse det efter en nedsågning skulle visa sig att eken var i bättre skick än man trodde.  Jag hoppas att det inte gått prestige i frågan.