Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 08:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/11/18/hyfsat-sprak-efterlystes-i-slussendebatten-i-stadshuset/

EPSTEINS STOCKHOLM

Hyfsat språk efterlystes i Slussendebatten i Stadshuset

Slussen.

Slussen skapar heta känslor. Också på torsdagen växlades hårda ord mellan vänster och höger när Slussens framtid diskuterades under budgetdebatten i kommunfullmäktige trots att det avgörande beslutet tas först vid nästa sammanträde den 28 november.

Tomas Rudin.

Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (s) kritiserade engagerat den planerade rivningen och nybyggnaden av Slussen ur flera aspekter.

”Huvudfrågan är om det är lämpligt med en åttafilig motorled rätt ner mot Skeppsbron i vårt kulturarv Gamla stan. Vi pratar om Stockholms hjärta. Det är som att bygga en motorled rätt in i Venedig. Det är våld på Nordens Venedig. Turismen kommer att skadas. Man måste ta ett större grepp. Och få bort bilarna, inte dra ner dem på Skeppsbron”, sade Tomas Rudin.

Han kritiserade också den planerade Gallerian ”som lyfter hela Södermalmstorg”, de stora nivåskillnaderna som skapas, de endast två planerade hissarna på en sträcka av femhundra meter, de outredda kommunala kostnaderna för bussgaraget i Katarinaberget och renoveringen av tunnelbanebron samt den långa ombyggnadstiden.

Han kallade också ”Slussen en av Stockholms vackraste platser” vilket fick de borgerliga politikerna att högljutt protestera.

Ulla Hamilton.

”Att Slussen skulle vara en av Stockholms vackraste platser är det inte många som håller med om. Slussen är en sönderfallande trafikapparat”, sade trafikborgarrådet Ulla Hamilton (m).

”Vi har tre fjärdedelar av Stockholmarna med oss i Slussenombyggnaden”, sade Mark Klamberg (fp).

”Jag tror folk ser fram mot beslut om att äntligen riva Slussen”, sade stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (m).

Tomas Rudin replikerade att 90 procent av remissvaren var kritiska mot det nya Slussenförslaget. Han kritiserade också de borgerliga politikernas vägran att offentligt diskutera Slussen vid de debatter som varit, t ex i Moderna museet. ”Ni är fega. Ni vågar inte delta i debatten”, sade han.

Christer Mellstrand.

Detta drev Christer Mellstrand (c) till ett känsloutbrott. ”Domedagsprofeten Rudin har talat. Vi har visst debatterat.  Jag tog en debatt med Café Blom-gruppen eller vad fan de heter. Men ingen ville lyssna”.

Christer Mellstrands uttalande fick kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk att vädja om ”ett hyfsat språk som vi alla i salen kan acceptera”.

Slussen väcker heta känslor.  Det blir en intressant debatt om tio dagar i Stockholms stadshus.