Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 08:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/11/20/arborister-tv-eken-riskerar-inte-att-kollapsa/

Epsteins STHLM

Erfarna arborister: "TV-eken riskerar inte att kollapsa"

Lars Epstein
Rätta artikel

Arboristen Johan Gustavsson undersöker TV-eken.

TV-eken riskerar inte att kollapsa.

Så kan man sammanfatta de erfarna arboristerna Jon Hartills och Johan Gustavssons förundersökning med tomografi (ljudvågor) som skedde på söndagen. De båda arboristerna hade på eget initiativ satt sig i bilen klockan halv sex på söndagsmorgonen och kört upp till Stockholm och Oxenstiernsgatan för att hjälpa till att undersöka det omstridda trädet.

Arboristen Jon Hartill.

-Mätningarna visar att stammen har mer än 50% av sin styrka kvar. Det är mer än vad trädet behöver för att vara stabilt. Av det vi sett hittills finns inget akut som behöver göras för säkerheten. Nu fortsätter vi att genomlysa hela trädets krona under morgonen, säger Jon Hartill, arborist sedan 25 år.

Arboristen Tobias Fischer från Falun undersöker TV-eken.

Arboristen Tobias Fischer med specialisering på träd och svampar hade tagit sig ned från Dalarna för att undersöka trädet.

Intresset bland arborister i hela landet är stort för TV-eken.  Det har varit många trädkunniga här och tittat på trädet. Jag tycker staden borde välkomna dessa undersökningar. Roten är inte rutten och stammen är inte död. Jag tycker man ska göra allt man kan för att rädda eken, säger trädexperten Cilla Lundström som också befann sig vid TV-eken på söndagen.

Cilla Lundström informerar intresserade åskådare om undersökningen.

Hon berättar att det behövs längre tid för att göra en grundligare undersökning.

Personligen hoppas jag att eken får stå kvar så länge att dessa undersökningar från frivilliga och erfarna arborister kan genomföras innan det definitiva beslutet om ekens framtid fattas.