Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/11/22/jacksons-tradvard-har-hoppat-av-uppdraget-att-falla-tv-eken/

Epsteins STHLM

Internationella reaktioner mot planerna på att fälla TV-eken

Lars Epstein
Rätta artikel

Arboristen Daniel Daggfeldt.

Allt fler arborister ställer sig kritiska till TV-ekens dödsdom kategoriskt avkunnad av stadens trafikkontor.  ”TV-eken är inte fallfärdig”, säger arboristen Daniel Daggfeldt som tänker fullfölja Jon Hartills tomografiundersökning (med ljudvågor). ”Om eken står kvar i morgon”, säger Daniel Daggfeldt.  Jon Hartills undersökning på söndagen visade att eken är livskraftig.

"Om eken fälls nu har kommunen misslett medborgarna om dess farlighet och de inblandade kommer att förlora sitt anseende inom trädvården. Vi kommer att presentera våra data och om trädet fälls nu kommer vår presskonferens i Stockholm att hållas av många professionella trädexperter, säger Jon Hartill som lett undersökningarna hittills", heter det i ett pressmeddelande.

Samling runt eken vid midnatt.

Jag träffar Daniel Daggfeldt och ett femtiotal aktivister vid eken runt midnatt. Ett rykte har gått att polisen ska spärra av runt eken och möjliggöra nedsågning tisdag morgon. Det blir dock inte arboristföretaget Jacksons trädvård som först fick uppdraget att fälla eken. ”De har hoppat av eftersom de inte fått något besiktningsprotokoll som visar ekens status”, berättar Daniel Daggfeldt.

Arboristen Klas Ebeling som representerar Jacksons trädvård säger till tidningen Ljusnan: ”Vi har ställt in uppdraget. Ärendet har skötts oproffsigt från trafikkontorets sida. Mer än så är jag förhindrad att säga.”

Enligt uppgift är det flera arboristfirmor som tackat nej till uppdraget. Om någon trädfällarfirma tackat ja är okänt för mig. Stockholms stads hantering av TV-eken  har också väckt många bestörta reaktioner från arborister i många länder som Australien, England, Holland, Danmark och Kanada eftersom man anser att en fullständig granskning med tillhörande redovisning av fakta inte utförts innan eken dödförklarats.

"Am I dreaming, can this be the Sweden I know that is ahead of the game in protecting ancient trees? In another place a similar tree is a Naturminne!", skriver exempelvis Jill Butler från Skogsvårdsstyrelsen i England, Woodland Trust.