Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

”Stockholms offentliga rum måste värnas”

Platser där ingen bestämmer mer än någon annan, där alla har rätt vara på samma villkor som vem som helst, torg, gator och parker, kort sagt ”Offentliga rum” är ämnet för och namnet på Samfundet S:t Eriks nyutkomna årsbok 2011.

Samfundet S:t Eriks årsbok 2011.

Så här skriver arkitekten Britt-Marie Salmén på trafikkontoret i en av många faktaspäckade artiklar:

”Att värna om det offentliga rummet är en allt viktigare uppgift framöver när konkurrensen om ytorna ökar. Torg belamras med byggnader av olika slag, parker bebyggs eller naggas i kanten. Fastighetsgränser flyttas ut på bekostnad av gaturummet. Gator som ger plats för träd och släpper ner ljus var en gång en självklar byggnadskvalité. Staden har behov av öppna ytor som andningshål i den alltmer tätnande bebyggelsestrukturen.”Utförligt beskriver hon bland annat  stadens planering av Vasastadens tre stora offentliga platser: Sankt Eriksplan, Odenplan och Norra Bantorget.

Skönhetsrådets sekreterare Martin Rörby har skrivit om de historiska besluten som ledde framtill dagens Sergels torg. Teknikhistorikern Jan Garnert har skrivit om belysningen i staden genom tiderna. Samfundet S:t Eriks ordförande Monica Andersson analyserar bygglagstiftningens konkreta inverkan på utformningen av olika Stockholmsmiljöer. Historikern Mats Berglund har skrivit om folkliga upplopp i staden förr i tiden. Det skulle ta för stort utrymme att räkna upp alla artiklar av skiftande slag som ingår i den, som det brukar heta, ”välmatade” årsboken.

FOTO: HASSE HOLMBERG (ur boken Kajplats 311)

På tal om Stockholmsböcker och det offentliga rummet vill jag gärna uppmärksamma fotografen Hasse Holmbergs och förre Expressenjournalisten Janne Lundgrens charmiga verk kajplats 311 (Dext). Hasse Holmberg har under lång tid tagit bilder från sin balkong på hundägare, motionärer, kärlekspar, föräldrar med sina barn och andra som passerat förbi framför hans kamera på kajen i norra Hammarbyhamnen i det offentliga rummet. Det har blivit ett poetiskt och humoristiskt samtidsporträtt av dagens Stockholmare med underfundiga texter av Janne Lundgren.

FOTO: HASSE HOLMBERG (ur boken Kajplats 311)