Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 19:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/11/25/manga-sorjde-tv-eken-nar-den-sagades-ned-i-natt/

Epsteins STHLM

Många sörjde TV-eken när den sågades ned i natt

Lars Epstein
Rätta artikel

Vid ettiden i natt kom plötsligt elva piketbilar med cirka femtio poliser till Oxenstiernsgatan och började spärra av området med blåvita plastband. Uppåt femtio trädvänner hade redan hunnit samlas runt eken. Fyra personer hade klättrat upp i eken. Efter en dryg timme hade alla förpassats utanför avspärrningarna.

När trädfällarna kom vid tretiden med sina stora lastbilar och lyftkranar uppstod smärre tumult när upprörda människor försökte stoppa ekipagen. När motorsågarna började surra och de första grenarna brakade till marken grät några. Andra stämde upp i talkörer som ”Polisen ska skydda natur och människor. Vi vill ha eken kvar”, ”Vänta på arboristernas svar”.  Några försökte springa in innanför avspärrningarna men blev snabbt övermannade av en grupp poliser.

Efter två timmar var eken fälld strax före klockan fem i morse. Endast en liten stubbe återstod. Många (däribland jag själv) beklagade att inte frågan togs upp av politikerna i trafiknämnden och att man inte inväntade och granskade rapporten från de fristående arborister som genomfört grundliga undersökningar på eken de senaste dagarna.

Kritiken mot fällningen från de fristående arboristerna är obarmhärtig.

”De enda som ansåg att det var så akut att fälla att man inte kunde invänta riktiga undersökningar var de ansvariga på trafikkontoret. Deras underlag var undermåligt och kommer att väcka starka reaktioner internationellt där man trott bättre om Stockholms stad”, säger Cilla Lundström samordnare för de fristående arboristerna som under veckan undersökt hela trädet.

De fristående arboristerna genomlyste hela trädet och samlade från i söndags mängder av data om rötter, stam och krona.  I torsdags kväll vid 22-tiden skickade gruppen en första del med slutsatser till de ansvariga på kontoret och till borgarrådet med e-post och resten meddelade de skulle komma de närmaste dagarna.

”De fäller också trots att de visste att de snart skulle få den enda undersökningen gjord med mätbara metoder, som visade att trädet hade styrka att stå kvar på platsen.  Ingen kan ha undgått att förstå att våra mätningar visade att det inte fanns anledning att fälla eken. Man gav den norska rapporten flera veckor på sig att formulera en rapport som inte ens undersökte stammen under marknivån”, säger Cilla Lundström.

De fristående arboristerna förbereder redan nu en internationell konferens i Stockholm om städers behandling av unika, värdefulla träd. Man kan gissa att TV-eken kommer att stå i centrum för konferensen.

Det tog många hundra år för den särpräglade eken att växa upp på platsen. Det tog mindre än två timmar att fälla den. Nu inväntar vi en oberoende obduktionsrapport.