Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/11/26/den-nedsaygade-tv-eken-nytt-utflyktsmayl/

Epsteins STHLM

Den nedsågade TV-eken nytt utflyktsmål på Djurgården

Lars Epstein
Rätta artikel

Den nedsågade TV-eken har förvandlats till ett nytt utflyktsmål. Promenerande och bilburna sökte sig på lördagen ut till parkeringsplatsen vid Hunduddsvägen på Djurgården för att bese delarna av den nedsågade TV-eken som stått i många hundra år på Oxenstiernsgatan. Själv slogs jag av hur kärnfrisk veden tedde sig rakt igenom i flera av de väldiga grenarna. I stammen fanns ett stort hål dock omgivet av ett kraftigt parti frisk ved. Att detta skulle vara ett ”dött träd” som flera gånger upprepades av trafikkontorets tjänstemän innan fällningen ter sig märkligt.

Utanför TV-huset återstår nu i mittrefugen bara den stubbe som skulle ryckts upp med rötterna av en lyftkran men som trotsade lyftförsöket när eken på fredagsnatten sågades ned jämns med gatunivån. Stubben sticker upp ett par decimeter ovanför gatunivån och forsätter ett par meter under gatunivån ner till rötterna. Runt stubben samlades uppåt hundra människor på lördagseftermiddagen till en minnesceremoni som leddes av Henrik Waldenström. Det sades vackra ord om eken, mindre vackra om trafikkontoret och trafikborgarrådet.