Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 01:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/12/01/benny-andersson-om-nya-slussen-ett-otroligt-dumt-forslag/

Epsteins STHLM

Benny Andersson om Nya Slussen: "Ett otroligt dumt förslag"

Musikern och kompositören Benny Andersson äntrade podiet i ABF-husets Z-sal på onsdagskvällen och höll ett brandtal mot den föreliggande planen på att bygga om Slussen. Närmare fyrahundra personer hade samlats till protestmötet.

Förslag till ombyggnad av Slussen ...

... som kritiseras av bland andra ...

”Ett otroligt dumt förslag med sin åttafiliga motorväg och T-korsningar. Människor i Stockholm vet inte hur det kommer att bli. Själv var jag okunnig till för tolv dagar sedan då jag blev insatt genom min vän Mats Edblom. Det planeras en bred trappa med 90 trappsteg som motsvarar ett fyravåningshus, för att ta sig från kajen upp till Söder. Det planeras hissar inne i en galleria. Det är inte värdigt. Gallerian byggs i tre plan så att det blir högre nivåskillnad mellan Slusstorget och kajplanet”, sade Benny Andersson som för en vecka sedan skrev en uppmärksammad debattartikel i DN mot Slussenförslaget.

... musikern och kompositören Benny Andersson.

Benny Andersson trodde inte att det bara är många vanliga stockholmare som är okunniga om vad det nya Slussenförslaget innebär utan att det också gäller politiker i Stockholms kommunfullmäktige som kanske skulle kunna förmås att tänka om i fall de sätter sig in i förslaget. Efter sin debattartikel har han fått många reaktioner. ”En del tycker att jag borde hålla mig till mitt dragspel. Andra tror att jag skrev debattartikeln för att få publicitet”. Där utbröt ett spontant gapskratt från publiken.

Arkitekt Svante Forsström.

Bland övriga talare på mötet var arkitekten Svante Forsström som talade för att man snarast ska utöka avrinningsmöjligheterna för Mälaren vid Södertälje kanal. Där kan den så kallade avbördningen snabbt utökas med fyrtio procent så slipper man de översvämningsrisker som länsstyrelsen varnat för och får rådrum att utforma den framtida Slussen.  Svante Forsström menade också att tunnelbanebron mellan Gamla stan och Slussen som är i dåligt skick bör ersättas med en nedgrävd tunnelbana under Söderström vilket skulle göra att nivåskillnaderna vid Slussen minskas och Stadsmuseet hamna i gatunivå och inte under gatunivån som i dag.

Arkitekt Eva Björklund.

Arkitekten Eva Björklund talade om förhinder i Nya Slussen. ”Trots ledstjärnan tillgänglighet, så är det trappor, trappor, trappor. Längre gångvägar. Kort väg bara för de som orkar ta sig upp fyravåningshöga trappor (10,8 meters nivåskillnad). Andra hänvisas till enda vägen, dubbelt så lång och brant. Är ett par hissar och rulltrappor lösningen? Nej”.

Kaos vid nya Slussen ...

... som kommer att uppstå enligt ...

... arkitekt Tor Edsjö.

Arkitekten Tor Edsjö förutspådde trafikkaos vid Slussen om det nya förslaget blir verklighet med bussar och annan trafik som inte kan vända vid Slussen utan tvingas till stora omvägar jämfört med idag, sämre utrymmen för cyklister som måste trängas mellan bussar på båda sidor och smalare och längre övergångsställen för fotgängarna. Också han kritiserade den åttafiliga motorledsbron ”lika bred som Essingeleden” ned till Skeppsbron.

Inte heller journalisterna Kajsa Althén och Jan Ohlin  eller historikern Christopher O`Regan hade något gott att säga om det föreliggande Slussenförslaget som ska avgöras vid kommunfullmäktiges sammanträde i Stadshuset den 12 december.

Professor Bengt O H Johansson.

Professor Bengt O H Johansson som berättade om Slussens viktiga funktion för Stockholm sedan urminnes tider läste upp ett uttalande med följande lydelse som enhälligt antogs av mötet.

”NEJ TILL NYA SLUSSEN. Vi protesterar mot detaljplanen för Nya Slussen som inte är platsen värdig.

Efter decennier av vanvård vill stadshusmajoriteten pressa igenom en illa genomtänkt ombyggnad av Slussen. En ombyggnad som skapar fler problem än den löser och inte heller tillvaratar platsens landskapsmässiga och historiska värden. Den omfattande och väl motiverade kritiken har mötts med osaklig arrogans.

Vi kräver att planen stoppas och att en oberoende expertkommission tillsätts för att lösa upp den situation som uppstått.”

Enhällig uppslutning bakom uppropet mot "Nya Slussen".