Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/12/02/skansenakvariets-chef-forvanad-over-tv-ekens-friska-grenar/

Epsteins STHLM

Skansenakvariets chef förvånad över TV-ekens friska grenar

Lars Epstein
Rätta artikel

De nedsågade delarna av TV-eken placerades på en parkeringsplats vid Hunduddsvägen på Djurgården efter fällningen för på dagen en vecka sedan. Nu är de tydligen redan nedgrävda, enligt vad tidningen Metro uppger i dag, trots att grenarna skulle ligga och multna och bli ett hem för ekoxar och andra kryp.

Jag fick ett telefonsamtal när jag var ute och gick på Kungsholmen i förrgår. Det var Skansenakvariets chef Jonas Wahlström som ville berätta att han och några medarbetare hade varit ute vid Hundudden på Djurgården för att hämta utlovade grenar från den fällda TV-eken för att ha till babianerna att klättra i. Jonas Wahlström sade sig vara mycket förvånad över att grenarna var kärnfriska och så tunga att han och hans medarbetare inte orkade bära särskilt många. Själv hade han väntat sig att grenarna skulle vara i betydligt sämre skick. Och det är han inte ensam om även om de fristående arboristerna som undersökte eken dagarna innan den fälldes försökte övertyga stadens ansvariga och den intresserade allmänheten om att eken ingalunda var i så dålig kondition att den behövde fällas. Men utan framgång. Eken finns nu endast i minnet, på nya och gamla bilder och i form av ett pepparkaksbak på Arkitekturmuseets nyöppnade ‘utställning.

"Jag är stolt över att vi räddade almarna och nu är det dags att rädda den 500-åriga eken. Ja må den leva! Ps: I natt nedsågad. Älskad och saknad!", står det på det här bidraget till Arkitekturmuseets pågående pepparkakshusutställning.

TV-eken ses till höger i bilden som är tagen 1957 från ett fönster på Gyllenstiernsgatan 5, fem trappor upp. TV-husen skulle komma att byggas där de låga byggnaderna i bilden syns bakom eken som står på Oxenstiensgatan innan gatan anlades.

Karin Holmgren är en av ekenräddarna som kämpade förgäves. Hon flyttade till Gyllenstiernsgatan år 1950 som liten flicka då huset var nybyggt och gatan bara en grusväg i utkanten av stan. Gyllenstiernsgatan var sista gatan ut mot Gärdet på den tiden. Det var före TV-husens tid och innan Oxenstiernsgatan anlades vilket skedde i slutet av 1950-talet.  I samband med gatans anläggning fanns planer på att hugga ned TV-eken (då kallad bl a Karl XII:s ek). Men Karins mamma som förstod vad som var i görningen larmade Karins farbror Olof Lundgren som var länsarkitekt på den tiden och ekfällningen stoppades den gången.

En hotfull grävskopa närmar sig TV-eken på hösten 1957.

TV-eken fotograferad 1957 från en plats där TV-husen står idag innan husen på Oxenstiernsgatan byggdes. I bakgrunden ses ett nybyggt hus på Gyllenstiernsgatan och Gustav Adolfkyrkan.

På hösten 1957 när hotet mot eken var aktuellt tog en granne i Karin Holmgrens hus, ingenjör Georg Assarsson, dessa svartvita fotografier på eken från sitt fönster.