Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 20:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/12/05/anna-karin-palm-en-dolkstot-mot-slussen-stockholms-hjarta/

Epsteins STHLM

Anna-Karin Palm: "En dolkstöt mot Slussen, Stockholms hjärta"

Lars Epstein
Rätta artikel

Ryssgården, sent på måndagseftermiddagen.

Ett par hundra personer lyste upp Ryssgården på måndagskvällen med facklor i protest mot det nya Slussenförslaget som ska klubbas om en vecka i Stockholms kommunfullmäktige.

Sven Wollter.

Johan Johansson (RebellRobert håller mikrofonen).

Sanna Carlstedt.

Skådespelaren Sven Wollter och artisterna Johan Johansson och Sanna Carlstedt uppträdde i protest mot förslaget.

Anna-Karin Palm.

Författaren Anna-Karin Palm talade i protest mot förslaget som hon kallade ”en dolkstöt mot Slussen, Stockholms hjärta”. ”Det är häpnadsväckande att Slussenförslaget med en 8-filig bilväg har kommit så långt. Istället för att framhäva utblickarna täpps de igen. Nu är tid för politikerna att besinna sig och lyssna på vreden och ta till sig synpunkterna ”, sade hon.

Ola Andersson.

Arkitekturskribenten Ola Andersson sade att det föreliggande förslaget gillas av ingen. ”Ingen tycker förslaget är bra. Foster och Berg som omarbetat förslaget flera gånger tycker inte förslaget är bra. Tjänstemännen tycker inte förslaget är bra. De gör sitt jobb. Det är den sjätte handläggaren sedan processen inleddes. Inte heller politikerna tycker att förslaget är bra. De säger bara att det är bråttom. Men det är inte bråttom.  En rekonstruktion av nuvarande Slussen skulle bli billigare och bättre. Slussen har fungerat i åttio år. Den kan fungera i åttio år till skillnad från nybyggnadsförslaget som inte kommer att fungera överhuvudtaget”, sade Ola Andersson.

Christopher O´Regan.

Historikern Christopher O´Regan kallade Slussenförslaget "ett groteskt experiment med vårt gemensamma vardagsrum".