Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/12/09/ovantad-upptackt-magnus-ladulas-ligger-inte-sin-grav/

EPSTEINS STOCKHOLM

Oväntad upptäckt: Magnus Ladulås ligger inte i sin grav

De båda kungagravarna med sina skulpterade tumbor i Riddarholmskyrkan. Karl Knutsson Bondes närmast och Magnus Ladulås ovanför.

Kranium och skelettdelar av Magnus Ladulås trodde expertisen till för en månad sedan. Men benen är från 1400-talet och Magnus Ladulås dog redan 1290. FOTO: Henrik Nordin, Svea television

Längst fram i Riddarholmskyrkan står två pampiga kungagravar, Magnus Ladulås och Karl Knutsson Bondes, med de båda majestäterna avskulpterade på locken. I våras öppnades Magnus Ladulås grav för att dna-prov skulle tas och matchas mot Birger Jarls, vars grav öppnades i Varnhem i Västergötland 2002. Släktskapen skulle fastställas. Magnus Ladulås som var son till Birger Jarl ligger emellertid inte sin förmenta grav. Det visar nu prov med den så kallade C 14-metoden som utförts av professor Göran Possnert i Uppsala. Alla skelettdelarna i Magnus Ladulås grav är från 1400-talet, medan Magnus Ladulås dog redan 1290.

Maria Vretemark visar en bild från öppnandet av Karl Knutssons grav i början av 1900-talet. Hon tror att skelettet tillhör Magnus Ladulås.

Maria Vretemark.

Nu tror fil dr Maria Vretemark som leder gravöppningsprojektet i Riddarholmskyrkan att Magnus Ladulås istället ligger längst ned i Karl Knutssons grav alldeles intill. Varför, är frågan. En teori skulle kunna vara att den omstridde Karl Knutsson, som var kung tre gånger i Sverige på 1400-talet, utan att vara av kunglig börd, ville markera sin förmenta släktskap med Magnus Ladulås genom att låta begrava sig i samma grav som denne.

På 1570-talet lät Gustav Vasas son Johan III placera de båda så kallade gravtumborna (kistorna med de döda avskulpterade på locket) ovanpå Magnus Ladulås och Karl Knutssons gravar i Riddarholmskyrkan. Förväxlade Johan III gravarna? Det tror inte Maria Vretemark.

Frågorna hopar sig. Varför satte Johan III Magnus Ladulås gravtumba över fel grav? Ligger verkligen Magnus Ladulås i Karl Knutssons grav? Vilka ligger i Magnus Ladulås grav? Ligger Karl Knutsson i sin egen grav? För att få svar på dessa och andra frågor måste också Karl Knutssons grav öppnas. Ansökan om detta har redan lämnats in till Riksmarskalkämbetet. Om allt går på räls med tillstånd och anslag så sker öppningen av Karl Knutssons grav i mars-april 2012, dvs. ett år efter att (vad man trodde) var Magnus Ladulås grav öppnades. Låter det invecklat? Ja, Sveriges medeltidshistoria är krånglig, dunkel och svårfångad men fascinerande.

Läs också: Magnus Ladulås upplyft ur graven - kung Valdemar också?