Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Fotografen Lennart Nilsson, 89, ger hopp om framtiden

Sanna Sjöswärd och Lennart Nilsson.

Jag mötte den oförliknelige fotografen Lennart Nilsson på fika hemma hos Sanna Sjöswärd i eftermiddags. Lennart Nilsson fyller 90 nästa år men är pigg som 14-åring och fortfarande fullt verksam. Just nu är han sysselsatt med att fotografera cancerceller i sitt laboratorium ute på Karolinska institutet. Tidigare i karriären jobbade han som reportagefotograf på bland annat Vecko-Journalen och Life. Världsberömd blev han med bilderna till boken Ett barn blir till där han fotograferade livets uppkomst från det första mötet mellan den snabbaste spermien och ägget till det nyfödda barnet.

Otaliga är hans klassiska reportage från pepparkaksbaket på Haga med lillprinsen (nuvarande kungen) och ”sessorna” på Haga på 40-talet till mötet mellan Frälsningsarméns slumsystrar med raggarna i sina bilar på Kungsgatan på 60-talet. ”Vi umgås fortfarande med en av slumsystrarna. Hon och min fru brukar gå stavgång i Lilljansskogen var fjortonde dag och avsluta i högkvarteret på Östermalmsgatan”, berättar han.  Med sina typiska gester berättar han vidare med stor inlevelse om sina möten med världsberömda personligheter som exempelvis Winston Churchill, fotografen Henri Cartier-Bresson ”en mycket stillsam person, men hustrun var desto livligare”, och konstnären Henri Matisse ”vi hade inte gjort upp om nåt besök, ringde bara på i hans ateljé och frågade om vi fick komma in och göra reportage. Demain (i morgon) svarade han. Matisse, en mycket vänlig man, målade med en lång, lång pensel. ”

Eldsjälen Lennart Nilsson porträtterad av Sanna Sjöswärd.

Men helst uppehåller sig Lennart Nilsson vid sina pågående projekt, som fotograferingen av cancercellerna och forskarnas framgångsrika försök att i laboratoriet förhindra hudcancercellers tillväxt.  Lennart Nilsson ser hellre framåt än bakåt. Han är en sann eldsjäl och som sådan också själfullt porträtterad i Sanna Sjöswärds nyutkomna bok med just namnet Eldsjälar (Bladh by Bladh) som inte bara innehåller bilder utan också djupintervjuer med ett flertal engagerade människor.

Lennart Nilsson, 89, är en av mina förebilder, en rastlöst verksam fotograf och inte bara pigg som en 14-åring utan lika nyfiken på livet och dess outgrundlighet som en 6-åring. Lennart Nilsson ger hopp om framtiden också för oss som kommit upp en bit i åren. Tack Lennart för att du finns, som det brukar heta.