Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 00:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/12/30/langholmsfangar-byggde-sveriges-forsta-jarnvagstunnel/

Epsteins STHLM

Långholmsfångar byggde Sveriges första järnvägstunnel

Lars Epstein
Rätta artikel

På Södra stationsområdet finns inte mycket som minner om den gamla järnvägsepoken även om Stockholms Södra fortfarande är en högst frekventerad järnvägsstation för både fjärrtåg och pendeltåg. Banvaktarbostället, som numera kallas Tegelhuset (intill den gamla tunnelmynningen), är den enda byggnaden kvar sedan pionjäråren. Gamla stationsbyggnader, godsexpeditioner och härvan av spår är sedan länge rivna för de nya bostadshusen.

Det gamla banvaktarbostället är den enda återstående byggnaden från 1800-talet på Södra stationsområdet.

I dagarna har det kommit ut en bok för den som vill orientera sig i Stockholms gamla järnvägshistoria främst söder om stan. Hans Björkman och Gert Ekström har gett ut ”Stockholms järnvägar, Miljöer från förr och nu” (Trafik-Nostalgiska Förlaget) som utförligt (ibland nästan lite för detaljerat så att överblicken skyms) i ord och bild berättar om järnvägen söderut (Liljeholmen, Årstaberg och Älvsjö). Fler böcker utlovas om övriga järnvägssträckor i Stockholmstrakten.

Södra station hette från början bara Stockholm eftersom den då var slutstation för västra stambanan. Det första tåget från Södra station utgick redan 1860 till Södertälje, två år senare till Göteborg.  Sammanbindningsbanan invigdes 1871. Då gick det första tåget genom den nysprängda tunneln under Söder och vidare mot Centralen.

Nybodatunneln, Sveriges första järnvägstunnel, sprängdes av långholmsfångar ...

Men den första järnvägstunneln i Sverige började byggas redan 1858 under Nybodahöjden (intill Liljeholmen) och var klar 1860. Det var fångar från Långholmen som sprängde tunneln med svartkrut och hivade upp sprängstenen med handdrivna kranar. De tvingades också hugga sten bevakade av vakter med gevär. Det är väl sånt som kallas straffarbete.

... som också högg sten bevakade av vakter med gevär (samtida illustrationer hämtade ur Hans Björkmans och Gert Ekströms bok).