Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/01/11/min-fafanga-jakt-pa-draken-i-tullinge/

EPSTEINS STOCKHOLM

Fåfäng jakt på den försvunna Draken i Tullinge

Parti av Riksten Friluftsstad på gamla F 18.

Jag åkte ut till Tullinge för att leta efter ett gammalt jaktflygplan. Men förgäves. Jag hade hört ryktas att ett exemplar av Saab J35 Draken skulle monteras upp på en pelare på den nedlagda flygflottiljen F 18:s område (som ett minne från flygepoken 1946-1986). Just där växer just nu ett nytt bostadskonglomerat fram som heter Riksten friluftsstad och som ska inrymma 2 500 bostäder när det är klart.

Det nyrestaurerade Drakenplanet som transporterades till Österlen den 16 november 2011 istället för att som tänkt ställas upp på en pelare i Riksten Friluftsstad som ett minnesmärke över den gamla flygflottiljen. FOTO: THOMAS LAGMAN

Vid Botkyrkaflygs likaledes nedlagda lilla flygplats (numera halkövningsbana) i närheten av gamla F 18 trodde jag att jag skulle få se det gamla men nyrestaurerade planet ungefär som man brukar se Drakenplanet vid östra infarten till Linköping när man passerar i bil på E 4-an.  Men inte.  Jag kom tyvärr ut till Tullinge nästan två månader för sent. Redan den 16 november förra året forslades Drakenplanet ned till Österlens flygmuseum.  Vad hade hänt?

Vid Botkyrka Flygklubbs gamla flygfält intill gamla F 18 är hangarerna tomma. Vägverket använder nu området som halkövningsbana.

I flera år hade ju medlemmar ur F 18 Kamratförening restaurerat Drakenplanet och diskuterat med Botkyrka kommun om att sätta upp det någonstans inom det nya bostadsområdet för att påminna om områdets flyghistoria. Föreningen hade samlat in pengar och byggföretaget och bostadsbolaget som bygger Riksten Friluftsstad hade också sponsrat projektet frikostigt. Men allt sprack till sist.  Varför?

Jag ringer upp och frågar Gunnar Persson, ordförande i F 18 Kamratförening, och får svaret: ”Invånarna vi pratat med ville ha planet, men inte kommunens politiker. Därför körde vi ner det till Österlen”.

Jag ser i ett kommunalt protokoll från förra året att Tullingepartiet, Folkpartiet och Moderaterna förgäves försökte få den politiska majoriteten att se till att Drakenplanet kom på plats på gamla F 18. Trist att det inte lyckades. Nu känns det lite historielöst i den nya Riksten Friluftsstad. Där finns det i dag inte mycket som minner om den gamla flygepoken även om en del kaserner sparats och byggts om till studentbostäder och förskolor. ”Ett otränat öga kan nog inte se att det varit en flygflottilj här tidigare, även om jag kan det”, säger Gunnar Persson.  Så sant.