Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Bevara Krillans unika åskådarläktare!

Kristinebergs IP:s …

… läktare …

… från 1933.

Framtiden är osäker för den snart 80 år gamla funkisläktaren på Kristinebergs idrottsplats. Framåt sommaren stängs Kristinebergs IP för runt fem år framåt- SL ska bygga en bussdepå under idrottsplatsen som ska ersätta den intilliggande bussdepån på Lindhagensgatan vilken i sin tur ska rivas för att ge plats för nya bostäder och kontor.

Under Krisinebergs IP ska den nya bussdepån (som skymtar i bakgrunden) byggas.

Läktaren med det vackra välvda taket.

Kristinebergs IP ska sedan återuppstå om cirka fem år i en mindre omfattning och på en högra marknivå än i dag. Hur det blir med den vackra, men slitna, åskådarläktaren, unik i sitt slag, är i dag oklart.

DIF:s damlag i fotboll hade Kristinebergs IP som hemmaarena innan de flyttade till Östermalms IP.

Kommer läktaren att rivas eller bevaras? Jag frågar damen som står bakom disken på Krillans krog som är inhyst på läktarens baksida om hon vet. Hon skakar uppgivet på huvudet och säger: ”Det har pratats så mycket fram och tillbaks om det där så jag vet ingenting”.

Emilia Bjuggren (s) vice ordföranden i idrottsnämnden skriver som svar på samma fråga: ” SL kommer i avtal med staden att uppföra en bussdepå på det nuvarande idrottsplatsområdet. Idrottsplatsen rivs (kanske även omklädningsbyggnaden/läktaren) enligt senaste information för att klara angörningsnivåerna till den nya idrottsplatsen som efter ca 5 år återuppförs.”

Över tusen personer ryms på Kristinebergs IP:s läktare.

Det brukar talas om ”landmärken” och ”märkesbyggnader” när ledande politiker presenterar nya stadsplaner. Kristinebergs läktare är enligt min uppfattning en sådan märkesbyggnad. Låt den få vara kvar som sådan också i framtiden.