Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

En dov smäll hördes mitt under begravningen i Maria Magdalena kyrka på torsdagseftermiddagen

En dov smäll hördes och en kraftig skakning uppstod i Maria Magdalenas kyrkorum mitt under en begravning på torsdagseftermiddagen. De konfunderade anhöriga och vännerna undrade vad som stod på. Det var förmodligen en sprängsalva för Citybanans tunnel någonstans i underjorden, om än inte rakt under kyrkan, som åstadkom ett kort avbrott i begravningsceremonin.  Under ett tidigare skede har sprängningarna orsakat att guldflagor rasat ned från altare och predikstol och ett stort så kallat slukhål uppstått på kyrkogården utanför, vilket DN skrev om för tre veckor sedan.

Det illusoriska screentrycket framför altaret i …

… Maria Magdalena kyrka.

För att undvika att sprängningar för Citytunneln orsakar skador stagades altaret upp med en stor stålställning för ett och ett halvt år sedan. Stålställningen och de inlindade marmorstatyerna döljs bakom ett illusoriskt screentryck som får besökaren att tro att det är det vanliga altaret med målningar och marmorstatyer som syns därframme i koret. Till sommaren räknar man med att skyddsåtgärderna kan avlägsnas och det vanliga altaret åter bli synligt.

Stålställningen framför altaret i …

… Gustav Vasa kyrka.

I Gustav Vasa kyrka håller man just nu på och förstärker skyddsåtgärderna på samma sätt som i Maria Magdalena kyrka för att förhindra att vibrationerna från borrningsarbetena under Odenplan att skada altaret i kyrkan. Och på samma sätt som i Maria Magdalena kyrka ska ett illusoriskt screentryck dölja skyddsanordningarna som beräknas bli kvar i Gustav Vasa kyrka de närmast två åren.