Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Hedra Raoul Wallenberg med att bygga hans egenhändigt ritade bad på Riddarholmen

Förintelsedagen på Raoul Wallenbergs torg på fredagen.

En stor skara människor hade samlats i vinterkylan på Raoul Wallenbergs torg på fredagseftermiddagen för att högtidlighålla minnet av nazismens offer under andra världskriget.  Förintelsedagen (The Holocaust Memorial Day) instiftades 2005 av FN under Kofi Annans tid som generalsekreterare. Datumet den 27 januari är årsdagen för koncentrationslägret Auschwitz-Birkenaus befrielse av ryska trupper den 27 januari 1945.

Årets förintelsedag kom att handla mycket om Raoul Wallenberg som skulle fyllt 100 år i år om han fått leva och inte spårlöst försvunnit i ryskt förvar bara tio dagar innan Auschwitz befriades.

Per Westerberg.

Statsminister Fredrik Reinfeldt skulle ha talat men låg hemma magsjuk och ersattes i stället av riksdagens talman Per Westerberg som redogjorde för Raoul Wallenbergs insatser för att rädda många tusen ungerska judar från en säker död i de nazistiska koncentrationslägren genom att låta utfärda så kallade skyddspass på den svenska legationen i Budapest under andra hälften av 1944. Per Westerberg kallade Raoul Wallenberg en svensk hjälte.

Kofi Annan.

Förre generalsekreteraren Kofi Annan äntrade sedan talarstolen. Han instämde i Per Westerbergs hyllning av Raoul Wallenberg och framhöll också allas vårt personliga ansvar också för våra medmänniskor.

Svårfotograferad kronprinsessa.

Kronprinsessan Viktoria och hennes Daniel tillsammans med överlevande från koncentrationslägren tände ljuslyktor till minnet av offren för nazisternas barbariska illgärningar.

Tidningen Gamla stan nr 6-7 sommaren 1946.

Ett av Raoul Wallenbergs förslag till utomhusbad på Riddarholmen.

Innan Raoul Wallenberg slog in på affärsbanan och innan han gjorde sina diplomatiska insatser i Budapest var han en tid verksam som arkitekt. Redan som 22-åring, 1935, lanserade han flera intressanta förslag till ett utomhusbad på Riddarholmen.  Tidningen Gamla Stan (nr 6-7, 1946) citerade ur Raoul Wallenbergs programförklaring som han avslutade med följande ord när han presenterade planerna elva år tidigare:

”Riddarholmskajens rymlighet möjliggör användandet av häckar, träd och buskar för att avgränsa de olika avdelningarna istället för plank och skärmar. Detta bidrager att ge platsen ett snyggt utseende under de tider av året då badet står oanvänt.

Ett bad på land, sådant som det här föreslagna, blir alltid relativt billigare än ett flytande eller ett på pålar byggt sådant.

Kajens lutning och bredd, det öppna läget, den härliga utsikten, det centrala men ändå avskilda läget, möjligheten till utvidgning, lättheten att anordna sol- och lekplats i samband med badet, den relativa billigheten, se där de förhållanden som göra Riddarholmen så lämpad till en stadens centrala badplats.

Stockholm 9 juni 1935.

Raoul Wallenberg.”

Det är bara att hålla med i andemeningen i Raoul Wallenbergs förslag. Ett bad på Riddarholmen skulle också göra denna del av stenstaden mer levande än den är i dag. Badet skulle förstås också få namnet Raoul Wallenbergs bad för att hedra hans minne. Så varför inte ta upp förslaget på den kommunalpolitiska agendan.