Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Demonstration mot inskränkning av friheten på nätet

I lördagens bitande vinterkyla protesterade att par tusen personer mot den så kallade ACTA-lagen på Sergels torg. Jag måste erkänna att jag inte riktigt greppar vad den föreslagna ACTA-lagen egentligen innebär trots att flera kritiska motståndare från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Piratpartiet försökte förklara den snåriga juridiska innebörden från talartribunen. Men att ACTA-lagen inskränker medborgarnas frihet på nätet, så mycket tror jag att jag förstod.

EU-parlamentarikern Carl Schlyter (mp) talar mot ACTA-lagen på Sergels torg.

ACTA är en förkortning av ”Anti-Counterfeiting Trade Agreement”, alltså nåt i stil med ”Handelsavtal för att bekämpa förfalskade/imiterade produkter”, kort sagt ett internationellt avtal för att minska obehörigt intrång i patenträttigheter och varumärkesskydd och upphovsrätt. I avtalet finns också bland annat inbakat bestämmelser som ska försvåra piratkopiering på nätet. Kanske var det detta senare som samlade det stora antalet demonstranter på Sergels torg och på flera andra platser ute i landet.

Förslaget till ACTA-lag skrevs under av EU (inklusive Sverige) för en vecka sedan i Japan men ska för att gälla också godkännas av EU-parlamentet (förmodligen i juni) och sedan likaledes godkännas av ländernas olika parlament. ACTA-diskussionerna fortsätter med all säkerhet. Kanske klarnar innebörden efterhand.