Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Trist kontorskåk rivs för fräckt bostadshus på Gärdet

Kontorshuset som ska rivas …

… för ett spektakulärt bostadshus …

… med denna utformning …

… i kvarteret Stettin 7 i hörnet av Sandhamnsgatan och Lindarängsvägen på Gärdet.

En intetsägande kontorsbyggnad från 1960-talet i hörnet av Sandhamnsgatan och Lindarängsvägen på Gärdet är moget för grävskoporna. Det gula tegelhuset ska rivas för ett spektakulärt bostadshus, två till tio våningar högt, med 140 lägenheter, ritat av den danska arkitektfirman BIG för Oscar Properties.  Huset är lägst, två våningar, i sydvästra hörnet mot Sandhamnsgatan/Lindarängsvägen och höjer sig successivt diagonalt till tio våningar i nordöstra hörnet.

Per Schönning, ordförande i Djurgården-Lilla Värtans Miljöskyddsförening, tyckte att tio våningar var i högsta laget. Här diskuterar han med Malin Klåvus från Stadsbyggnadskontoret på samrådsmötet.

På måndagskvällen var det öppet samråd om planförslaget (kvarteret Stettin 7) i Tekniska nämndhuset. Bara ett fåtal intresserade hade mött upp med synpunkter under den timme jag var där. Själv tycker jag det verkar vara en utmärkt idé att tillskapa bostäder på kontorens bekostnad i detta centrala läge, dessutom i ett hus vars arkitektur sticker ut på ett fräckt sätt i denna rätt trista rad av kåkar i början på Sandhamnsgatan.