Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/02/27/vid-arstabron-byggbodar-nu-26-vaningshus-sedan/

Epsteins STHLM

Vid Årstabron: Byggbodar nu, 26-våningshus sedan

Lars Epstein
Rätta artikel

Byggbodar i dag ...

... 26-våningshus i framtiden. Illustration: Rosenbergs Arkitekter

Årstabron längst till vänster. 26-våningshuset i mitten.

Liljeholmskajen eller Årstadal kallas området vid Årstabrons sydvästra fäste där Vin och Sprit en gång hade sitt lager och sin produktion. Nu planeras ett antal spektakulära bostadshus på kajen, det högsta 26 våningar högt. I det första förslaget var det 21 våningar vilket höjdes till 24 våningar och som nu i det utställda detaljplaneförslaget (fram till 2 april) har ökats till 26 våningar med restaurang i de två högsta våningarna. Huset närmast bron blir också anslående. En ”vit monolit” ritad av Wingårdhs Arkitekter. I de väldiga bergrummen intill bebyggelsen där Vin och Sprit hade sina väldiga cisterner planeras parkering och publika utrymmen vad det nu kan betyda. . Jag tror det hela kan bli imponerande byggkomplex. Intresserade kan gå till Årstadalsskolan, Sjöviksbacken 19, onsdagen den 14 mars kl 18-20, då det hålls ett öppet hus-samråd om stadsplanen.

Den "vita monoliten" närmast Årstabron. Illustration: Wingårdhs Arkitekter

Dörrarna till det enorma bergrummet finns fortfarande kvar. Här inne ska det bli parkeringsplatser och publika utrymmen.