Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-08 19:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/04/inklamda-tullhus-vid-norrtull-befrias-i-framtiden/

EPSTEINS STOCKHOLM

Inklämda tullhus vid Norrtull befrias i framtiden

Tullhusen vid Norrtull ...

De gamla vackra tullhusen vid Norrtull står inklämda mellan en enorm trafikapparat och den väldiga byggarbetsplatsen för Norra länken. Tullhusen berättar om gamla tider. Alla inrikes varor som förr i tiden fördes in i staden utifrån måste förtullas. Den så kallade landtullen infördes av Gustav II Adolf 1622.  Men på den tiden var Stockholm en så liten stad med endast 9 000 invånare att tullgränsen låg så nära slottet som vid Hötorget. I samma takt som staden expanderade under Sveriges stormaktstid på 1600-talet förflyttades tullgränsen norrut för att 1671 hamna vid dagens Norrtull.

... i dag ...

Det gamla eländiga trähuset vid Norrtull som fick fungera som tullstuga det första halvseklet ersattes 1733 av de två tullstugorna som står kvar än i dag och som glädjande nog får stå kvar också i framtiden med en luftigare och mer parkliknande omgivning när Norra länken och Hagastaden är färdigbyggda.

... och för drygt hundra år sedan. (Bilden är tagen innan de två med respektive tullhus sammanbyggda förstugorna revs 1902. Träportalen som sammanband tullhusen revs redan på 1860-talet).

Vägen in till Stockholm norrifrån gick förr genom en vacker träportal mellan de två tullstugorna. Träportalen försvann i samband med att tullhusens funktion som tullhus upphörde 1864. Men trafiken fortsatte att färdas mellan de två gamla tullhusen fram till 1940 då Uppsalavägen anlades öster om tullhusen.

Skulptören gav namn åt kvarteret.

Efter 1864 har olika verksamheter funnits i tullstugorna. Polisstation, café och ungdomsgård. I den östra tullstugan ligger i dag färghandeln Kulturhantverkarna.  I den tullstugan hade tidigare en känd skulptör Björne Selder (1940-1999), som jag råkade känna lite, sin ateljé. Björne Selder har bland annat gjort Frihetens källa på Norrmalmstorg till minne av de baltiska staternas frihetskamp från gamla Sovjetunionen och Fågel Grön på perrongen till Rågsveds tunnelbanestation. Han har också på något mystiskt sätt gett namn till kvarteret där tullstugorna är belägna.

Fontänskulpturen Frihetens källa av Björne Selder på Norrmalmstorg.