Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 19:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/06/inga-protester-mot-18-vaningshuset-i-alvik/

Epsteins Stockholm

Inga protester mot 18-våningshuset i Alvik

Här i Alvik ...

... ska det nya höghuset byggas.

Utsikten från huset blir vidunderlig över Mälaren in mot stan.

Alvik får sitt landmärke, ett 18-vånings bostadshus (med vidhängande 15-våningsdel) på Gustavslundsvägen, inte långt från stranden. Utsikten måste bli gudomlig över Mälaren in mot stan från de översta våningarna. Detaljplanen togs i kommunfullmäktige i slutat av januari och nu har tiden för överklagande gått ut utan att någon överklagat beslutet. I planen ingår också ett åttavåningshus i vinkel.

Från början planerades höghuset att byggas i 21 våningar. Men till skillnad från Liljeholmskajen söder om stan, där det högsta höghuset höjts till 26 våningar från först planerade 21 våningar,  så sänktes i stället våningsantalet i Alvik. Varför vet jag inte. Hur som helst så tycker jag det är en bra plats att bygga högt på som en kontrast mot de omgivande kompakta kontorsklossarna i tegelgult och tegelrött. Sammanlagt byggs det 150 nya bostäder i kvarteret som heter Racketen 11 och ligger mellan tennishallen och sjön. För att de nya husen ska få plats på den trånga tomten rivs befintliga parkeringsdäck.

En av de tre stora ekarna som kommer att stå framför det nya åttavåningshuset som delvis kommer att byggas på marken där parkeringsdäcket bakom eken i dag ligger.