Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 19:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/09/fascinate-blir-kvar-i-bromsten/

EPSTEINS STOCKHOLM

Fascinate blir kvar i Bromsten

Graffitimålningen Fascinate i Bromstens industriområde.

Fascinate, den omdiskuterade graffitimålningen i monumentalformat lagligt målad på en husfasad i Bromstens industriområde 1989 av ”Circle” och ”Tarik” kommer att få vara kvar även om själva huset rivs. Det framkom vid en välbesökt frukostdebatt på Stadsmuseet om gatukonst på fredagsmorgonen.  Större delen av Bromstens industriområde är i stort sett tom på verksamhet och flera fastigheter har redan rivits. Men i hörnet av Winquists väg och Borghöjdsvägen står den utrymda fastigheten med graffitimålningen täckande hela ena ytterväggen fortfarande kvar.

Jonas Norberg från exploateringskontoret (till vänster) och planhandläggaren för Bromstens industriområde Daniel Andersson (i rödrandiga tröjan) från stadsbyggnadskontoret.

Framåt sommaren ställs detaljplaneförslaget ut för det nya bostadsområdet i Bromstens industriområde som omfattar väggen med graffitimålningen. Det berättade planläggaren på stadsbyggnadskontoret Daniel Andersson vid mötet på Stadsmuseet. I planen kommer väggen med målningen att få vara kvar på den plats den står på i dag. Sedan årsskiftet är Stockholms stad ägare av fastigheten. Jonas Norberg på exploateringskontoret berättade att målningen ska skyddas så gott det går.

Detalj av Fascinate.

Övermålat hakkors. Bevaras eller inte, det är frågan.

Färgen har flagnat på sina ställen.

Fascinate har utsatts för väder och vind och färgen har flagnat betänkligt på flera ställen. Sedan den ursprungligen målades har den också på sina ställen målats över med bland annat två hakkors som sedan i sin tur har målats över. När den ska restaureras är frågan till vilket skick. Ska den återställas i sin ursprungliga version eller ska de senare tilläggen, de övermålade hakkorsen, vara kvar som en tidsmarkör från tiden för antagonismen mellan hiphoppare och skinnskallar. Ingen enhetlig gemensam åsikt utkristalliserade sig vid mötet på Stadsmuseet.