Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-24 18:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/10/92-arige-lennart-hellsing-ledde-allsangen-med-stor-pondus/

Epsteins Stockholm

92-årige Lennart Hellsing ledde allsången med stor pondus

Lennart Hellsing ...

... och publiken i sångtagen. Gunnar Edander ackompanjerar.

Evigt unge 92-årige ordekvilibristen Lennart Hellsing ledde med kraftig stämma allsången. Den hundrahövdade publiken hyllade Krakel Spektakels och Herr Gurkas upphovsman  med applåder som aldrig ville ta slut. Illustratörer och förläggare talade varmt och uppskattande om den vitale författaren vid Stadsbibliotekets litterära lördagsmatiné.

Bananer och bullar till publiken ...

... och långa hjärtliga applåder till Lennart Hellsing.

Jag gillar verkligen Stadsbibliotekets (relativt) nya giv med utåtriktade högklassiska program som Stockholmarna kan avnjuta gratis. På lördagen bjöds till och med på gratis juice, bullar och bananer.

Hur annorlunda var det inte för femtio år sedan när jag gick på kvällsgymnasiet i närheten och satt och pluggade på Stadsbiblioteket på dagarna. Då bröts tystnaden i rotundan aldrig av annat än bläddrandet i böckerna. Bullarna åts nere på Corso på Sveavägen (i lokalen där McDonalds numera håller till). Ibland när tystnaden på biblioteket kändes lite kvävande kunde jag gå ner och sitta med en kopp kaffe vid ett fönsterbord på Corso timme ut och timme in och plugga och då och då smutta på innehållet i kaffekoppen med resultat att det bildades liksom årsringar i koppen. Det gällde att inte dricka ur för snabbt så att man kunde sitta kvar så länge som möjligt utan att bli utkörd. Men sedan upp till biblioteket igen där all information fanns lättillgänglig på bokhyllorna. Det var som en dröm att ha tillgång till alla böcker på hyllorna. Och fortfarande kan jag tycka att bibliotekets viktigaste innehåll är böckerna. Men lite gratisunderhållning då och då förgyller förstås tillvaron lite extra.

Här dansar Herr Gurka på bokomslaget.