Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

”Vi måste vara som en finne i arslet på politikerna”

Fria Teatern i Högdalen …

… var välbesökt vid söndagens ”Talkshop”.

Fria Teatern, kulturcentret i Högdalen, där det alltid händer något trots att teatern två år i rad fått halverade bidrag för att den inte förnyar sig tillräckligt enligt tjänstemännen på kulturförvaltningen, var på söndagen värd för engagerade söderortsbor som diskuterade lokala frågor alltifrån privatiseringen av simhallen i Högdalen till ombildningar av kommunala hyreslägenheter till bostadsrätter.

Närverket Linje 19 arrangerade något de kallade ”Talkshop”, en medveten sammanblandning av begreppen ”talkshow” och ”workshop”.  I tre minuter fick varje talare prata om sitt ämne.

Vivianne från Rågsved vid mikrofonen.

Vivianne från Rågsved pratade om den planerade småhusbebyggelsen i Rågsveds friområde som hon motsatte sig. Hon sade sig ha tappat hoppet om att kunna komma till tals med ansvariga politiker.

Linda från Nätverket Linje 17 uttryckte sig drastiskt.

Linda från Nätverket linje 17 i Bagarmossen/Skarpnäck sade att Vivianne och andra inte skulle förtvivla. ”Besök nämndmöten, skriv insändare och överklaganden. Vi måste vara som en finne i arslet på politikerna”, som hon lite drastiskt uttryckte sig.

Johanna från Rågsved berättade att det skulle bli pubkvällar på Fria Teatern sista torsdagen i varje månad med inbjudna föreläsare och debattörer med början den 29 mars.

Åke och Pia berättade om Musketörernas verksamhet i Rågsved.

Åke och Pia berättade om Musketörernas verksamhet i Rågsved där människor som hamnat i drogberoende och utanförskap eller är på väg dit eller därifrån får stöd och hjälp i gemenskapen. Musketörerna lägger också ned mycket energi på att återförena barn och föräldrar som glidit ifrån varandra på grund av missbruk eller andra sociala handikapp.

Elof från Cyklopen (närmast kameran) berättade om nybygget.

Elof från Cyklopen berättade om det pågående nybygget som ska ersätta det gamla intill Högdalstoppen som brändes ned 2008. Nästa höst beräknas det bli klart.

Fynd på gratisloppisen.

Kort sagt samlades upp mot ett hundratal människor intresserade av att diskutera och påverka sin närmiljö på söndagen på Fria Teatern i Högdalen. Några fyndade på gratisloppisen och förutom samvaron belönades de med billig hemlagad förtäring och musik mellan diskussionerna av husbandet Grassrats, nydöpt för dagen.

Stephane, Mårten och Steven i husbandet Grassrats.