Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 09:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/13/varfor-inte-ljuga-rejalt-stockholm-the-capital-of-europe/

EPSTEINS STOCKHOLM

Varför inte ljuga rejält? "Stockholm - the Capital of Europe"

Stockholms stad lanserar sig bekant i olika PR-sammanhang som huvudstad i Skandinavien: "Stockholm - the Capital of Scandinavia". Det ju en falsk beteckning. I själva verket finns det ju ingen huvudstad i Skandinavien. Varför, kan man undra, duger det inte att vara huvudstad i Sverige: ”Stockholm - the Capital of Sweden”. Men om man ändå ska hitta på, varför inte ljuga rejält: ”Stockholm – the Capital of Europe”.

Erik den helige ...

På måndagskvällen diskuterades ”Kommunikationsprogram för Stockholms stad 2012-2015”, dvs. vilka budskap stadens medarbetare ska ”kommunicera” till omvärlden. Där heter det bland annat: ”Stockholm – the Capital of Scandinavia är ett budskap som ska förmedlas i ord eller som symbol och ska finnas med i all stadens övergripande kommunikation”. Det låter i mina öron som en rad skriven av en reklamkonsult utan sinne för vare sig sanningen eller svenska språket.

... degraderad till stadens "varumärke".

Vidare heter med adress till stadens anställda att: ”Stockholm är ett varumärke som ska byggas inifrån – tillsammans”. Det talas också om att attityden till ”ett Stockholm i världsklass” ska vara positiv. Stockholms symbol Sankt Erik ”ska användas konsekvent för att stärka stadens varumärke”.  Stockholm är alltså en vara som vilken vara som helst med ett eget varumärke som ska byggas och stärkas. Så banalt är det väl ändå inte.

Ann Mari Engel (v).

Oppositionen kritiserade kommunikationsprogrammet ur flera synpunkter. Elisabeth Brandt Ygeman (s) ansåg det vara ”onödigt politiserat” och ville att det skulle omarbetas.  Hårdaste kritiken levererade Ann Mari Engel (v) som menade att det i framtiden skulle bli svårt för anställda i Stockholms stad att vara kritiska. ”Programmet handlar om att de anställda ska göra propaganda för den borgerliga politiken. Alla ska ha en positiv attityd till den borgerliga politiken. Det ska råda total konsensus. De anställda tystnar.  Det handlar om demokratiunderskott”, sade hon.

Sten Nordin (m).

Finansborgarrådet Sten Nordin höll inte med. Han menade att det var självklart att de anställda skulle utföra de beslut som fattades av de folkvalda politikerna eftersom vi lever i en demokrati. ”Vi stänger inte dörren för medborgarnas yttrandefrihet. Privat får de självklart tycka vad de vill”, betonade han.