Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-05 02:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/14/gamla-stans-vardagsrum-nedlaggningshotat/

Epsteins Stockholm

Gamla stans vardagsrum nedläggningshotat

Lagom till 75-årsjubileet ska Gamla stans bibliotek läggas ned. Trist. Biblioteket i Gamla stan öppnade 1937 och har varit nedläggningshotat tidigare men räddades sedan en kraftig motopinion kommit till uttryck. Motiveringen till nedläggningen är för få besök och för få lån.  Att besöken minskat kanske inte är så konstigt eftersom öppettiderna är extremt snåla. Många av veckans dagar är biblioteket stängt. Om det var öppet också på helgen så skulle lån och besök naturligtvis öka.

Men ett bibliotek är ju inte bara ett ställe för boklån utan också en offentlig mötesplats där grannar i stadsdelen som kanske inte känt varandra tidigare träffas och blir bekanta.  Särskilt viktigt kanske för äldre människor som har svårt att ta sig längre sträckor. Men biblioteket är också ett ställe där unga och gamla att träffas. Biblioteket ligger vägg i vägg med Storkyrkoskolan och en förskola.

Det finns nog inget bibliotek i stan som är så trivsamt som det i Gamla stan med ärtgrön kakelugn, bord och stolar, röda fåtölj, parkettgolv, en oslagbar samling Stockholmianalitteratur och en hemtrevnad som sitter i väggarna, Gamla stans offentliga vardagsrum helt enkelt.

Jag läser i bladet att kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) säger att Gamla stans bibliotek ska läggas ned och tillfälligt hysas in på Stadsmuseet. Jag frågar på Stadsmuseet var biblioteket ska få plats. ”Det undrade vi också vid fikat i morse när vi hade läst det i tidningen”, berättar en i personalen på Stadsmuseet.

Enligt biblioteksplanen som ska klubbas i Kulturnämnden nästa vecka läggs också biblioteken i Hjorthagen och Akalla ned. Ompröva nedläggningsplanerna!