Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-16 05:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/19/pommes-frites-ates-med-fingrarna-som-i-paris/

EPSTEINS STOCKHOLM

"Pommes frites ätes med fingrarna som i Paris"

Hellasmålvakten Roland Mattsson längs ned till höger på en klassisk lagbild i Rekordmagasinet 1962 (ungefär vid tiden för mitt lyckade skott förbi honom i mål).

Roland Mattsson (1927-2009) var en legendarisk handbollsmålvakt i Hellas och världsmästare med svenska landslaget och på senare år idrottsledare. Jag minns Roland Mattsson från min betydligt blygsammare handbollskarriär i olika klubbar i lägre divisioner. Jag tror det var i Väntorp jag spelade då jag i Eriksdalshallen för drygt femtio år sedan i en DM-match mot Hellas lyckades göra ett mål på den oövervinnerlige målvakten i en fight som vårt lag förlorade med flera dussin mål, jag vill minnas 45-9 eller något liknande. Många år senare fick jag tillfälle att berätta för den vänligt kaxige och humoristiske Roland Mattsson personligen att jag lyckats sätta en ”strut” på honom i en DM-match några år tidigare. Han tittade på mej, mätte mej med blicken och sade något i stil med: ”Gjorde du? Då måste jag ha varit mentalt frånvarande och stått i andra tankar”, dvs. om han hade varit fokuserad och beredd skulle jag aldrig, enligt Roland Mattsson, lyckats placera bollen i nätmaskorna bakom honom. Kanske hade han rätt.

Mitt blogginlägg den 18 februari om pommes frites på Skansen.

Mitt Roland Mattsson-minne väcktes av ett brev jag fick från hans gamle klubbkamrat i storklubben Hellas Lennart Ohlsson, 84, apropå mitt blogginlägg om pommes fritens introduktion i Sverige där jag förmodade att denna speciella form av potatis för första gången i Sverige serverades på Skansen på 1940-talet. Lennart Ohlsson tror att jag har rätt. I mitten av 1940-talet var han och klubbkompisen Roland Mattsson ofta och dansade på Skansens moderna dansbana. Lennart köpte vid dessa danstillfällen ibland ”denna nya potatisrätt” från en liten kiosk som han tror stod på Bollnästorget. Det Lennart Ohlsson med säkerhet minns var texten på kioskens skylt: ”Pommes frites ätes med fingrarna som i Paris”.

Roland Mattsson i tränartagen.

När Lennart Ohlsson och Roland Mattsson sedan för första gången kom till Paris 1947 med Hellas handbollslag promenerade de en dag på Place Pigalle och fick syn på ett försäljningsstånd där pommes frites serverades. ”Roland tyckte då att vi borde övertala innehavaren att sätta upp en skylt med skriften ’Pommes frites ätes med fingrarna som på Skansen i Stockholm’. Den lysande idén krävde dock bättre språkkunskap i franska än vad vi då kunde prestera och kanske heller inte varit så lockande för fransmännen som redan då åt med fingrarna”, skriver Lennart Ohlsson som ett exempel på Roland Mattssons humor. Ett soligt minne från förr i tiden.