Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-14 03:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/20/lindar-kapas-vid-tullgarns-slott/

EPSTEINS STOCKHOLM

Lindar kapas vid Tullgarns slott

De drygt tvåhundraåriga lindarnas mäktiga kronor i alléerna vid Tullgarns slott sågas just nu ner. Kvar blir 78 stycken sex-åtta meter höga stolpliknande stammar utan grenar. Det ser inte roligt ut. Stympning, säger kritikerna. Nödvändigt, hävdar tillskyndarna.

Statens fastighetsverk som förvaltar Tullgarns slott upplyser om orsaken till ”återhamlingen” som de kraftiga beskärningarna kallas. “Återhamlingen lastar av lindarnas stammar från de stora kronornas tyngd så att de inte blir farliga för parkernas besökare. Behovet av akuta beskärningsåtgärder av lindarna har blivit alltmer uppenbart de senaste åren då stora, grova grenpartier i trädtopparna fallit ner på marken på grund av topptorka i träden.”

Som en positiv effekt av beskärningarna nämns bland annat att ”utsikten över park och omgivningar från slottet förbättras”. Det kan det kanske råda delade meningar om. Åtminstone vad beträffar kvalitén på utsikten.