Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 09:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/24/bagisskogen-ar-ingen-barriar-mellan-stadsdelarna/

EPSTEINS STOCKHOLM

"Bagisskogen är ingen barriär mellan stadsdelarna"

Nätverket Leve Bagisskogen och Söderorts Naturskyddsförening arrangerade ...

Motståndet mot en tilltänkt bilväg och husbyggen i skogen mellan Skarpnäck och Bagarmossen är kompakt bland invånarna.  Över tusen namnunderskrifter har samlats in mot idén att exploatera den så kallade Bagisskogen.

... en välbesökt "visionsdag" i Skarpnäcks Folkets hus på lördagen.

Många passade på att skriva medborgarförslag.

Besökarna satte röda "pluppar" på värden de ansåg viktiga i närmiljön.

På lördagen arrangerade nätverket Leve Bagisskogen och Söderorts Naturskyddsförening ett välbesökt öppet hus i Skarpnäcks Folkets hus med workshops, barnverkstad och paneldiskussion mellan olika stadsbyggnadsexperter. Dessutom skrevs mängder med medborgarförslag. Det är nog ingen djärv gissning att många av medborgarförslagen rör Bagisskogen som majoriteten vill behålla intakt. Det kommer att visa sig när lokalpolitikerna ska ta ställning till medborgarnas idéer framöver.

Professor Clas Florgård.

I paneldiskussionen lade professor Clas Florgård från lantbruksuniversitet ut texten om modebegreppet ”barriärer”. Det talas i Stockholms nya översiktsplan om att bygga bort sociala och fysiska barriärer mellan stadsdelarna för att skapa den så kallade ”promenadstaden”.

-Det är en synvända att tala om grönområden som barriärer. Det är tvärtom. Vad gör folk när de beger sig utomhus och inte ska ut och handla eller är på väg till och från jobbet, jo de promenerar, och det gör de i grönområden. De söker sig till det som i översiktsplanen kallas barriärer. Promenadstad är en stad med grönska där man kan röra sig fritt. Det visar all forskning, sade Clas Florgård som forskat i ämnet skog i stad.

Med en synvända menade han att de som talar om grönområden som barriärer förvänder synen på folk. Det lät förnuftigt, tyckte jag.

Lokalpolitikern Harald Enoksson (längst till höger) tog till orda vid paneldebatten.

Någon klagade på att de aldrig uppträder några politiker i lokala diskussioner. Då reste sig Harald Enoksson upp och sade.

-Jag är lokalpolitiker och sitter som ersättare för miljöpartiet i Skarpnäcks stadsdelsnämnd. Det brukar nog finnas politiker med på sådana här möten. Men de sitter oftast och trycker anonymt i publiken. Jag anser att man ska bygga klimatsmarta höghus i kollektivtrafiknära lägen. Och bygg inga nya radhus.

Bagarmossenbon Thure Björck talade för en oexploaterad skog inte minst för barnens skull.

Hur blir det då med väg och hus i Bagisskogen i framtiden? Nu under våren kommer stadsbyggnadskontoret att presentera ett samrådsförslag. Något förslag att ta ställning till finns nämligen ännu inte. Det som diskuterats hittills är än så länge bara idéer som framlagts i ett så kallat start-PM antaget av stadsbyggnadsnämnden och som några arkitektkontor och ett konsultföretag fått i uppdrag utarbeta förslag utifrån.

Läs också: Namninsamling mot bilväg genom Bagarmossenskogen