Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 18:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/26/grodmassakern-pa-spangavagen-stoppas/

Epsteins STHLM

Grodmassakern på Spångavägen stoppas

Grodorna skyddas på Spångavägen.

Grodor och paddor massakreras i stort antal varje vår när de korsar Spångavägen på väg till Kyrksjön föra att leka från vintervilan i en skogsbacke på andra sidan vägen. Men massakern ska förhindras. Just nu pågår bygget av en fyrahundra meter lång plastbarriär som ska hindra grodorna och paddorna att korsa vägen.  Meningen är att de ska fångas i hinkfällor i vilka de förmodas falla ner. Fällorna ska vittjas varje dag varpå grodorna och paddorna får professionell mänsklig assistans att komma över vägen.

Calle Franzén och Martin Sjöström bygger upp grodbarriären ...

Förutom att förhindra grodor och paddor att bli överkörda är tanken att grodfällorna ska indikera var groddjuren mest frekvent tar sig över vägen. Med ledning av den kunskapen ska i ett senare skede speciella grodtunnlar under vägen byggas till kommande år. Det här är också en grodinventering, ett sätt att få kunskap om vilka arter som rör sig i trakten. Därför är det inte tillrådligt för djurvänner att hjälpa grodorna över vägen. Då förfelas trafikkontorets projekt. Christina Söderström Lööf lovar att barriären ska tas bort när det är dags för grodorna att återvända till vintervistet så att de inte blir fast på fel sida vägen. Grodvandringarna brukar ta sin början i slutet av mars och pågå till slutet av maj.

... så att grodorna hindras från att bli överkörda.