Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-27 18:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/27/biografen-astoria-pa-nybrogatan-rivs/

EPSTEINS STOCKHOLM

Biografen Astoria på Nybrogatan rivs

Den gamla biografen Astoria på Nybrogatan 15 rivs ...

... tillsammans med hela huset, men fasaden, utom bottenplanet,  blir kvar framför det nya kontorshuset som byggs upp därbakom.

Biografen Astoria på Nybrogatan på Östermalm har inte visat film sedan 2007. De senaste fem åren har den fungerat som festlokal. Nu ska Astoria rivas.  Hela huset på Nybrogatan 15-17 ska rivas. Men fasaden blir kvar, utom på bottenplanet.  Den gamla baldakinen försvinner. Astoria var biokungen Anders Sandrews första storbiograf på Östermalm när den invigdes 1928 med orkesterdike för en tolvmannaorkester som ackompanjerade Edward Slomans premiärfilm Under Saharas sol och de andra stumfilmerna innan ljudfilmen slog igenom i början på 1930-talet.

Olle Hagdahls abstrakta målning från 1959 finns fortfarande kvar i entrén.

Astoria 1962. Foto från Stockholmskällan, Stadsmuseet.

Under åren har Astoria byggts om vid flera tillfällen, senast sommaren 1998 med bland annat nytt marmorgolv i den nedre entrén. Fem år tidigare hade den gröna baldakinen utanför entrén fått en ny gul belysning.  Den största ombyggnaden gjordes 1959 då den gamla balkongen och logerna försvann. Konstnären Olle Hagdahl skapade vid detta tillfälle en monumental abstrakt målning som fortfarande dominerar entrén. Synd att en sådan fin gammal biograf kommer att bli ett minne blott.

Fastigheten Nybrogatan 15-17, i dag (vänster bild) och med sitt nya tak (höger bild).

Den lilla stängda gården mellan Nybrogatan 15-17 och Nybrogatan 19 ...

... öppnas till ett litet offentligt torg i framtiden.

Huset där Astoria ligger rivs i sin helhet och byggs upp till modern kontorsstandard bakom de befintliga 1800-talsfasaderna. Huset höjs två våningar och får ett nytt iögonenfallande tak. Grannfastigheten Nybrogatan 19 där judiska skolan i dag har sin verksamhet rivs också (men behåller sin fasad) och tillbyggs för att skapa fyrtio nya lägenheter.  Den från Nybrogatan stängda gården mellan de båda omnämnda husen öppnas och förvandlas till en liten offentlig torgplats.

Gamla Lärarerinneseminariet på Riddargatan 5 ...

... blir huvudentré till den nya judiska skolan som byggs på gården sedan flygelbyggnaden som står där i dag rivits. Observera pollarna på trottoaren som ska öka säkerheten kring byggnaden.

Den judiska skolverksamheten kommer att flytta in i ett nybyggt skolhus på gården till Riddargatan 5 där det gamla lärarinneseminariets gårdsflygel rivs för det nya skolhuset.  För att höja säkerheten kring huset planeras pollare monterade i trottoaren längs fastigheten på Riddargatan. Stadsplaneförslaget ställs just nu ut i Tekniska nämndhuset och finns tillgängligt på nätet.