Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-16 04:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/29/ny-gammal-grand-framgravd-i-gamla-stan/

EPSTEINS STOCKHOLM

Ny gammal gränd framgrävd i Gamla stan

Den framgrävda gränden syns i mitten på bilden.

En av Gamla stans alla försvunna gränder har just grävts fram i den största arkeologiska utgrävning som ägt rum i stadsdelen sedan 1990-talet.  Den elva meter långa 1600-talsgränden går parallellt med Storkyrkobrinken och Stora Gråmunkegränd inne på en gård i kvarteret Mercurius som just nu är under utgrävning och ombyggnad för Riksdagsförvaltningen.

Arkeolog Mikael Bertheau gräver ut eldhärjat 1500-talshus.

Utgrävningarna har pågått sedan februari. Arkeologerna är just nu nere i 1500-talslagret. Mikael Bertheau gräver ut ett hus som brann runt 1550.  När utgrävningen är klar i slutet av maj är man nere i slutet av 1200-talet, dvs. tiden strax efter stadens grundläggning, berättar grävningsledare Michél Carlsson.

Närbild på 1600-talsgränden.

1500-talslagret är ganska ”städat” som Michél Carlsson uttrycker det vilket innebär att det är relativt fattigt på fynd till skillnad från 1600-talslagret som var fyndrikare. En del 1500-talsföremål har dock kommit upp ur jorden såsom en vacker ölhane, dvs., en ölkran som satt på den tidens öltunnor, en motsvarighet till de moderna plastkranar som finns i dagens bag in box-förpackningar. En genombruten fingerborg, kanske använd av någon dåtida skräddare eller skomakare, har också grävts fram plus diverse andra småföremål.

En framgrävd ölhane från 1500-talet.

Michél Carlsson ser med spänning fram mot att komma ned i 1400-talslagret. Kanske påträffas då redskap eller andra föremål som kan bekräfta att Magnus skomakare här hade sin verkstad. Magnus skomakares tomt finns nämligen nämnd i den jordebok som upprättades efter den för staden förödande branden 1419 och den låg ”i gränden nordan Brödragatan på norra sidan nedanför Peter Röd nere vid stadsmuren”, dvs. den plats som just nu är under utgrävning.

En fingerborg från 1500-talet, kanske använd av en skomakare eller skräddare från den tiden.

Det är fascinerande att stå och titta ned i Stockholms okända historia. Tyvärr är det inte öppet för allmänheten att besöka utgrävningen eftersom platsen ligger på säkerhetsklassat område. Men intresserade kan följa utgrävningen redan nu på Arkeologikonsults hemsida och på Medeltidsmuseet från i mitten av nästa vecka då de intressantaste fynden kommer att visas med uppdateringar allt eftersom.

Utgrävningsplatsen är säkerhetsklassad och inte tillgänglig för allmänheten som dock kan  följa utgrävningarna på nätet och på Medeltidsmuseet.