Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 18:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/29/tors-torns-ersattare-kanske-blir-lagre/

EPSTEINS STOCKHOLM

Tors torns ersättare kanske blir lägre

Planerna på de hårt kritiserade 145 meter höga skyskraporna Tors Torn vid Torsplan kastades i papperskorgen för snart ett år sedan. Den tilltänkte exploatören norska Oslo Næringseiendom AS drog sig ur projektet. Men fortfarande är det inte klart vad som kommer istället.

Tors torn har försvunnit ur planeringen men finns märkligt nog fortfarande kvar i den stora modellen över Stockholms innerstad i Kulturhuset.

Diskussioner pågår mellan tjänstemännen i Tekniska nämndhuset, berättade Martin Edfeldt från stadsbyggnadskontoret vid ett informationsmöte om Hagastaden (f.d. Norra station) i Kulturhuset på torsdagskvällen.  Han sade att det kommer att bli någon form av så kallade märkesbyggnader vid Torsplan. Men det är inte säkert att de blir lika höga som Tors Torn var tänkt. ”De översta våningarna kanske inte behöver byggas. Vi får se”, sade han. Enligt den antagna stadsplanen får de bli 145 meter, men kanske blir de alltså lägre.

Martin Edfeldt, stadsbyggnadskontoret, och Gunilla Wesström, exploateringskontoret, på informationskvällen i Kulturhuset.

Tors Torn ritades av planarkitekten Alexander Wolodarski på stadsbyggnadskontoret. Men nu blir det någon annan som får ta sig an uppgiften att utforma ”märkesbyggnaderna”. ”Det blir en ny arkitekt och ny byggherre”, berättade Martin Edfeldt.

Per Linder, kritisk f.d. stadsarkitekt i Solna.

Ylva Larsson som sitter i stadsbyggnadsnämnden för miljöpartiet uttalade stark kritik till skyskrapor på Torsplan. Hon framkastade förslaget om en arkitekttävling för Torsplan. Solnas förre stadsarkitekt Per Linder var glad att planerna på Tors torn är begravda. Han berättade att Solna kommun på sin tid var mycket kritiska till Tors Torn. ”Och det är inte vanligt att en kommun kritiserar en grannkommun på det sättet”, sade han. Också han var positiv till en arkitekttävling. Så är jag. Varför inte. Det låter som en bra idé.