Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-09 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/03/31/lennart-nilsson-den-basta-arets-bild-utstallningen-hittills/

EPSTEINS STOCKHOLM

Lennart Nilsson: "Den bästa Årets Bild-utställningen hittills"

Fotografen Lennart Nilsson och hans hustru Catharina Fjellström på vernissagen av Årets Bild-utställningen.

Lennart Nilsson berättar för Galleri Kontrasts verksamhetschef Mia Klintewall att det är den bästa Årets Bild-utställning han sett.

”Den bästa utställningen hittills”, tyckte svenskt fotografis grand old man Lennart Nilson efter att ha gått runt och betraktat bilderna i 2012-års upplaga av Årets Bild som hade vernissage på Galleri Kontrast på lördagen. Lennart Nilssons ord väger tungt, Han vet vad han pratar om.  Lennart Nilsson började sin professionella karriär 1940-talet med oslagbara reportagebilder i veckopressen, blev anställd i tidningen Life på 1960-talet, är mest känd för sina bilder i fotoprojektet Ett barn blir till, där han fotograferade spermiernas kappsimning till ägget, fostrets utveckling och barnets födelse.  Hans fotograferande har med åren blivit alltmer vetenskapligt inriktat med bilder på partiklar i människokroppen nere nästan på atomnivå. Lennart Nilsson fyller 90 år i höst och är fortfarande en lika intensivt aktiv fotograf som han alltid varit. Vilken inspiratör och förebild för oss yngre (sic) kollegor! Jag håller med Lennart Nilsson, Årets Bild-utställningen arrangerad av PFK (Pressfotografernas klubb) på Galleri Kontrast, Hornsgatan 8 är i sanning sevärd. Den pågår till 29 april.

Fotografen Hampus Lundgrens bild från sprängningen av regeringskvarteren i Oslo i somras utnämndes till Årets Bild.

Besökare på vernissagen.