Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/06/langfredagarna-verkar-vara-kortare-nufortiden/

Epsteins STHLM

Långfredagarna verkar vara kortare nuförtiden

På väg ut på stan för att handla stötte jag på en större grupp människor som stod församlade i en halvcirkel framför statyn av Olaus Petri utanför Storkyrkan och lyssnade på en kort predikan. Nedanför statyn höll en rödklädd man ett jättestort kors. Straxt satte sig människorna i rörelse ned mot Storkyrkobrinken med mannen som bar på det hjulförsedda korset i täten.

Först när jag fick syn på den numera årligen återkommande korsvandringen (i Jesu efterföljd) kom jag att tänka på långfredagarna nuförtiden jämfört med långfredagarna i min ungdom.

Nu var jag på väg att handla vilket jag aldrig var på långfredagarna i min ungdom eftersom alla affärer då alltid var stängda. På radion spelades dåförtiden endast dyster musik på långfredagarna och den enda film som gick på bio var Matteuspassionen om jag minns rätt. Långfredagen upplevde jag liksom många andra som nästan outhärdligt lång och som dagen då allt roligt var förbjudet. I dag skulle jag inte ens tänkt på att det var långfredag hade det inte varit för att jag händelsevis stött på korsvandrarna på Slottsbacken. Och nu har den här långfredagen nästan ilat förbi. Långfredagarna verkar vara kortare nuförtiden.