Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/08/den-skona-gamla-lumpboden-pa-stora-nygatan-39/

Epsteins STHLM

Den sköna gamla lumpboden på Stora Nygatan 39

I min barndom fanns det lumpbodar lite överallt i stan, källarlika lokaler med en äldre man, innehavaren, oftast dold bakom en enorm bråte av prylar alltifrån väldiga tidningsbuntar till kopparkittlar och mängder av odefinierbara föremål som alla gav viss näring åt fantasin. Antikaffärer fanns inte, vad jag kan minnas. I dag är antikaffärerna talrika, men lumpbodarna är borta, möjligen med ett undantag, den namnlösa affären på Stora Nygatan 39, ganska nära Kornhamnstorg. Den liknar min barndoms lumpbodar och det är inget nedsättande i den benämningen. Tvärtom.

Utanför skyltfönstret på Stora Nygatan 39.

Jag har aldrig varit inne i lumpboden på Stora Nygatan 39 bara stått och tittat in i det fascinerande skyltfönstret som förutom mängder av intressanta frimärkskartor också innehåller föremål från när och fjärran i både tid och rum fascinerande att beskåda.

Saabs gamla slipsnål.

Slipsnålen från Saab Aerospace (Svenska Aeroplan AB) får mig att minnas en korvgubbe på Östra läktarens nedre sektion på Råsunda fotbollsstadion på 1950-talet som skaffade sig en Saab 92:a vilket imponerade på alla sina kollegor. Det var ytterst ovanligt att folk från arbetarklassen hade råd att skaffa sig bil på den tiden. Min pappa, skräddaren, extraknäckande korvförsäljare på Råsunda i helgerna, en rättskaffens man, trodde inte att det kunde ha gått rätt till, minns jag. Hur det var med den saken är svårt att avgöra så här många år efteråt.

Sovjetunionens gamla byster.

De små bysterna  av bland andra Lenin får mig att tänka på ett fotografi av samme Vladimir Lenin promenerande på Vasagatan i Stockholm en aprildag 1917 på genomresa från Schweiz till Ryssland och revolutionen. Vad gjorde Lenin i Stockholm? Jag vet inte.

USA:s gamla 15-centssedel.

En gammal amerikansk sedel i den märkliga valören 15 cent från 1863 sitter uppklistrad i skyltfönstret på Stora Nygatan 39. Den för osökt in tankarna på det amerikanska inbördeskriget mellan nordstaterna och slavstaterna i södern som pågick som intensivast vid den här tiden. Det var samma år som slaget vid Gettysburg stod, det blodigaste av alla under inbördeskriget, med de många döda som finns dokumenterat på grymma bilder av Matthew Brady och hans fotografiska team.

Så här kan man stå och associera utanför skyltfönstret på Stora Nygatan 39 till skillnad från utanför de flesta andra skyltfönster i stan där ungdomligt människoliknande skyltdockor iklädda moderiktiga kläder utgör huvudattraktionen utan andra associationsmöjligheter för en gammal stockholmare än att han är gammal och totalt ointresserad av kläder.  Ett konstaterande bara.