Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/12/200-lagenheter-planeras-i-rosenlundsparken/

Epsteins STHLM

200 lägenheter planeras i Rosenlundsparken

Rosenlundsparkens norra kuperade del sedd österut från höjden där 200 lägenheter ska byggas enligt planerna.

Samma del av parken sedd söderut med Katarinagården (den gula byggnaden) uppe på höjden till höger i bilden.

Dagiset som kommer att rivas om planerna går igenom.

Rosenlundsparkens minst frekventerade men vildaste och mest spännande del där berget går i dagen nedanför den omskrivna Katarinagården på Tideliusgatan ska enligt planerna bebyggas med 200 bostadslägenheter. Hundrastgården och den lilla bollplanen nedanför bergklacken försvinner för de nya husen. Dagiset rivs. Dagis inrättas i de nya husen. Rosenlundsparkens mest kuperade del omintetgörs. Synd.

Rosenlundsparkens norra del som ska bebyggas motsvarar ungefär den gröna rutan (inne i den blå markeringen) under "Magnus" i Magnus Ladulåsgatan.

Ungefär så här är det tänkt. De nya husen är de med de vitmarkerade taken. ÅWL Arkitekter har ritat husen utom ...

... det fristående huset med de böljande formerna som ritats av Brunnberg & Forshed Arkitektkontor. Det placeras ungefär på samma plats där det i dag står en provisorisk vitmålad dagispaviljong.

Rosenlundsparken är ju omgiven av rätt trist 60-talsbebyggelse. Och ska man framhålla det positiva i den tänkta planen, förutom att 200 nya attraktiva lägenheter (varav 130 hyresrätter) byggs, så är det kanske att ett av de planerade husen, det som ska byggas ungefär där dagisets provisoriska paviljong står i dag, tycks få ett mot omgivande vinkelräta hus avvikande utseende med böljande former.

Om Stadsbyggnadsnämnden antar en s.k. Startpromemoria vid sitt sammanträde om en vecka så påbörjas stadsplanearbetet enligt ovan angivna riktlinjer. I sommar planeras en medborgardialog om förslaget.