Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 13:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/12/rad-till-politiker-tank-tva-ganger-innan-fasching-byggs-pa/

Epsteins STHLM

Råd till politiker: Tänk två gånger innan Fasching byggs på!

En påbyggnad planeras på jazzklubben Fasching mellan Oscarsteatern och Casino Cosmopol på Kungsgatan.

Planerna att bygga på jazzklubben Fasching på Kungsgatan kommer nog att väcka diskussion. Den tilltänkta påbyggnaden kommer att synas mest från baksidan på den i dag visserligen urtrista delen av Gamla Brogatan mellan Vasagatan och Östra Järnvägsgatan. Från framsidan på Kungsgatan kommer påbyggnaden inte att synas så mycket eftersom den kommer att sluta femton meter in från intilliggande fasader, men den kommer att synas.

Jazzklubben Fasching från Kungsgatan ...

... och från gamla Brogatan.

Så här illustreras den tänkta påbyggnaden på Faschings tak i Fastighetskontorets tjänsteutlåtande till nämndens sammanträde den 17 april.

Fasching är blåklassad av Stadsmuseet och byggnadsminnesförklarad av länsstyrelsen, alltså med högsta kulturella skyddsvärde. Staden tycker att den får in för lite hyra och vill öka intäkterna genom att tillskapa drygt femhundra meter lokalyta att hyra ut.  Jag känner mig skeptisk till fastighetskontorets idé som politikerna snart ska ställning till. Det är som måste varje byggbar plats i innerstan, i parker eller på redan befintliga hustak, fyllas med nya våningar. Trycket är hårt på Stockholms stad med den snabba folkökningstakten. Men det gäller för politikerna att hålla sina huvuden kalla och inte bara tänka på ekonomi utan också stadens skönhet och på Fasching handlar det ju inte ens om att skapa nya bostäder utan bara om att få in mer i hyra. Tänk två gånger innan Fasching byggs på.