Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 21:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/13/bromstens-industriomrade-paminde-om-ett-utbrunnet-bronx/

Epsteins STHLM

Bromstens industriområde påminde om ett utbrunnet Bronx

Circles and Weirds muralmålning "Fascinate" från 1989 är den enda graffitikonsten som blir kvar i gamla Bromstens industriområde som nu ska förvandlas till ett stort bostadsområde.

Bromstens sunkiga industriområde inte långt från Spånga station finns inte mer. Det mesta är rivet. Men kvar står den väldiga muralmålningen Fascinate av graffitikonstnärerna Circle och Weird från 1989. Den ska enligt planerna ingå i det nya bostadsområde på 1 500 bostäder som planeras på platsen.

Björn Engberg signerar sin bok "Bromsten - 25 år av bombing & burners" på bokreleasen i torsdags.

Bromstens industriområde blev i slutet av 1980-talet ett eldorado för graffitiintresserade tonårskillar i trakten som kanske inte alla var så välanpassade i tillvaron.  Circle, som numera har en tatuerarateljé i Sundbyberg, berättar i en nyutkommen bok ”Bromsten – 25 år av bombing and burners” av konstnären Björn Engberg, om hur det hela började.

Inspirationen hämtades från den amerikanska dokumentärfilmen Style Wars som skildrade graffitin och hiphopkulturen i New York. Den visades på svensk teve 1984.

Circle framför en Wresmålning 1987. Foto av Serw ur Björn Engbergs bok.

”Bromstens industriområde påminde på ett sätt om ett utbrunnet Bronx, det var samma känsla, samma karaktär. På den tiden var det ännu mer ostädat där än vad det är nu. Det var som en stor öde plats mellan bostadsområdena, en gigantisk lekplats där folk kunde göra vad dom ville. Det stod alltid övergivna, plundrade bilar där och eftersom marken var privat så var det ingen som ville kosta på att frakta bort något. Allt blev bara stående där och det blev mer och mer ghettofeeling hela tiden. Att då göra en målning där framhävde den konstart man höll på med så jävla mycket. Jag menar, graffen passar inte in överallt, den gör sig inte i ett villaområde. Det är som olja och vatten, det bara skär sig. Så vi sökte alltid efter dom där urbana miljöerna där våra målningar fick sin starka identitet. Det var inte bara i Bromstens industriområde vi rörde oss, vi sprang runt i alla jävla industriområden, tunnlar och layups vi kunde hitta”, berättar Circle.

"Drug World War". "First you take the drugs - then the drugs takes you". Muralmålning av Circle 1990. Foto av Dyre ur Björn Engbergs bok.

Många av graffitimålarna (Crome, Card, Serw, Rustle/Iano, Astma, Dire, Sken, Relik och Cbee/Patron), i Bromstens industriområde under åren, är intervjuade i Björn Engbergs bok som också är rik på fotografier tagna av Björn Engberg och graffitimålarna själva på numera försvunna graffitimålningar i området. Försvunna är inte bara graffitimålningarna. Försvunnen är en hel epok ”en oas i förfall, i en i övrigt uppstädad och välplanerad stad”, som Björn Engberg skriver i bokens förord. “Allt som inte är rent och snyggt byggs idag bort och jag är rädd att hela Stockholm snart kommer att se ut som Hammarby Sjöstad. Jag vill försöka visa att något slitet och nersprejat också kan vara betydelsefullt och vackert”, säger han också. Jag kan bara hålla med.

PS. Apropå boktiteln ”Bromsten – 25 år av bombing & burners” så tror jag mig ha förstått att bombing är detsamma som ett sprejande av signaturen (tag) på så många ställen som möjligt (oftast inte så uppskattat av den stora allmänheten) medan burner är ett fullständigt konstverk som bränner till i ögonen på betraktaren (som Circles Fascinate och Drug World War).

Läs också: Fascinate blir kvar i Bromsten