Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/14/premiar-for-andra-varvet-i-hogdalen/

EPSTEINS STOCKHOLM

Premiär för Andra Varvet i Högdalen

Second hand-försäljningen på Andra Varvet ...

Härlig stämning, goda bullar, billigt kaffe, prisvärda böcker (jag fyndade sex stycken) kläder och allehanda prylar.  Premiären på Andra Varvet, second hand-försäljningen i Högdalens gamla bibliotek, lockade en strid ström av besökare.

... i Högdalen ...

Andra Varvet är något av ett genidrag av Nya Rågsveds Folkets Husförening. Som till andra second hand-butiker kan man skänka varor istället för att slänga dem. De kommer sålunda till användning igen plus att de genererar intäkter. I Andra Varvets fall går överskottet till den lokala ungdomsverksamheten. Människor som är långtidsarbetslösa (fas 3) får ett meningsfullt jobb. Under lördagen uppgick personalen till ett tiotal personer. Tomma lokaler (det gamla övergivna biblioteket) kommer till användning. En träffpunkt med billigt fika skapas. Kan det bli bättre? Nej.

... hade premiär på lördagen.

På Andra Varvet (adress Rangstagatan 22) kan också privatpersoner hyra bord och sälja sina egna saker. Förutom att skänka prylar kan man också lämna in föremål till försäljning (Andra Varvet tar då 25 procent) av försäljningsvärdet (som måste vara minst 100 kronor) i provision, berättar Andra Varvets VD (tillika kassören i Folkets Husföreningen) Magnus Dannqvist. Andra Varvet är öppet alla dagar utom måndagar. Jag hoppas det blir fler ”Andra Varv” på andra ställen i stan.