Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 10:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/16/skrubbspel-pa-sveavagen/

Epsteins STHLM

Skrubbspel på Sveavägen

Gärdebylåten från sjuttiofem fioler.

Postflickorna sjöng så vackert i radion i min barndom. Gärdebylåten minns jag mest. Postflickorna (kören) finns inte längre. Men Gärdebylåten finns kvar. När jag på söndagen steg ur hissen på tredje våningen i ABF-huset på Sveavägen strömmade mäktigt de välkända tonerna emot mig. Jag hamnade mitt i Göran "Buffalo" Malmqwists folkmusikkalas. Runt sjuttiofem studiecirkelelever satt tillsammans och spelade Gärdebylåten, den kanske enda folkmusiklåt jag känner igen.

Göran "Buffalo" Malmqwist ordnade folkmusikkalas i ABF-huset på söndagen.

Den entusiastiske cirkelledaren Göran "Buffalo" Malmqwist ledde sina elever från alla sina tolv fiolcirklar som samlats för att lära känna varandra och spela tillsammans. Efter en kortare paus övergick musikanterna till så kallat skrubbspel, som inomhusvarianten av buskspel kallas. De delade upp sig i mindre grupper och spelade polskor och annat i olika rum. Det var som en riktig spelmansstämma, fast inomhus. Hade jag inte upplevt mig själv som musikaliskt obildbar skulle jag gärna anmält mig till Buffalos nybörjarcirkel. Men det är som det är.