Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 15:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/17/en-win-win-situation-uppstod-i-aspudden-och-midsommarkransen-pa-mandagskvallen/

Epsteins Stockholm

En win-win-situation uppstod i Aspudden och Midsommarkransen på måndagskvällen

Linda Palo från Stadsbyggnadskontoret ledde Open Space-mötet om Aspuddens och Midsommarkransens framtida förtätning.

Runt hundra personer från Aspudden och Midsommarkransen kom till Konstfack vid Telefonplan på måndagskvällen för att diskutera sina stadsdelars framtid. Stadsbyggnadskontoret hade inbjudit till så kallat Open Space-möte under rubriken ”Du får snart fler grannar. Bidra med kunskap och tankar när Aspudden och Midsommarkransen blir en del av den centrala staden”.  Förtätningen med nya hus har redan påbörjats i de båda stadsdelarna och kommer att fortsätta. Ett så kallat områdesprogram ska tas fram och med detta ville tjänstemännen ha hjälp. Och fick det också. I smågrupper diskuterade deltagarna och redovisade därefter sina synpunkter.

Brandstationen i Midsommarkransen, kulturhus eller skola eller både och i framtiden?

De flesta föreföll positiva till att få nya grannar i stadsdelen men ansåg också att det var viktigt att stadsdelarnas karaktär bevarades. ”Behåll gamla byggnader som ger karaktär åt området. Vi vill inte bo i ett miljonprogramsområde”, var en åsikt som framfördes på flera håll. När den gäller den omdiskuterade brandstationen som varit rivningshotad men som nu får vara kvar så diskuterades den framtida användningen. En arbetsgrupp har redan lagt fram ett förslag att förvandla brandstationen till kulturhus för både unga och gamla. Några ansåg att brandstationen ska användas till skolverksamhet, kanske i kombination med kulturhus.

Engagerade invånare i Aspudden ...

Skolfrågorna var också ett hett diskussionsämne. Bristen skolplatser är stor i stadsdelarna och valfriheten existerar inte eftersom det är näst intill omöjligt för föräldrar som vill att deras barn ska gå i en kommunalt driven skola att få sin vilja igenom då det inte existerar några sådana lediga platser. Även bristen på förskoleplatser poängterades.  Man ville ha lokaler som restauranger, caféer, affärer och förskolor i bottenvåningarna på de nya hus som byggs. Man ville ha platser avsatta för bilpoolsbilar. Exploatera ”döda miljöer” och spar grönområdena, var en annan åsikt som fördes fram.

... och Midsommarkransen diskuterade ...

Vid sammanfattningen efter fyra timmars diskussion var samstämmigheten total. Alla deltagare som yttrade sig var positiva till Stadsbyggnadskontorets initiativ att samtala med berörda medborgare och inhämta deras synpunkter innan planeringen sätter igång på allvar. Det kändes som alla de hundra deltagarna förvandlats till en enda stor familj under kvällen. Många fick säkert nya vänner bland grannarna under diskussionerna och projektledaren Linda Palo på Stadsbyggnadskontoret berättade att hon som tjänstemän var van vid att ta emot skäll från olika håll i sin yrkesverksamhet. ”Men inte i kväll. Det har känts helt fantastiskt”, sade hon.

... engagerat sina stadsdelars framtid.

Det är bara att hoppas att Stadsbyggnadskontoret nu tar som vana att på detta sätt lyssna med berörda medborgare innan större projekt lanseras och också tar till sig konstruktiva synpunkter. I så fall blir det i framtiden färre överklaganden, vilket ger snabbare planprocesser och genomföranden och berörda medborgare blir nöjda. På så vis uppnås en så kallad win-win-situation. Jag tror det var det som hände på mötet i Konstfack på måndagskvällen..

Alla verkade vilja välkomna nya invånare samtidigt som de värnade om sina stadsdelars speciella karaktär.