Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 19:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/23/kritik-mot-stockholmsalliansens-bostadspolitik/

Epsteins STHLM

Kritik mot Stockholmsalliansens bostadspolitik

Ulrika Dahl och Klara Meijer förbereder mötet i Högdalen.

Bostadspolitiken i Stockholm var temat för två möten på söndagen som hölls samtidigt i grannstadsdelarna Rågsved och Högdalen. På Fria Teatern i Högdalen stod försäljningen av 1 700 kommunala lägenheter i Hagsätra till det privatägda Ikano i diskussionens centrum och i Rågsveds Nya Folkets Hus gick oppositionens representanter till attack mot den styrande alliansens bostadspolitik. Sedan millennieskiftet har 40 000 lägenheter i de kommunalägda Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem sålts ut enligt hyresgästföreningen som arrangerade mötet i Rågsved.

Emilia Bjuggren (s) och Ann-Margarethe Livh (v) kritiserade alliansens bostadspolitik på mötet i Rågsved.

”Ni bygger för en medelklass som har pengar. Men inte alla människor har råd att betala 12 000 kronor i månaden för en ny trea. Sälj inte marken till det byggbolag som betalar mest. Ställ krav på byggbolagen att de bygger billiga bostäder som även ungdomar har råd att hyra. Sälj inte ut billiga kommunala bostäder som folk med normala inkomster har råd att betala. Låt hyresgästerna i de kommunala bostadsbolagen vara med och bestämma om de vill bo kvar i de kommunala bolagen eller ha en privat värd. Det finns en brist på 90 000 hyreslägenheter i Stockholm. Sälj inte ut allmännyttan. Öka inte segregationen”.

Ungefär så kan man i grova drag sammanfatta kritiken från de tre oppositionspolitikerna Emilia Bjuggren (s) Yvonne Ruwaida (mp) och Ann-Margarethe Livh  (v) mot den borgerliga bostadspolitiken i Stockholm på mötet i Rågsved.

Ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (m) fick ensam försvara alliansens bostadspolitik mot bland annat Yvonne Ruwaida (mp).

Ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (m) fick ensam försvara majoritetens politik. Inga representanter från folkpartiet, centern eller kristdemokraterna närvarade trots att det var inbjudna. Joakim Larsson menade att de kommunala bostadsbolagen måste sälja fastigheter bland annat för att få ”ekonomiska muskler” att renovera bostadsbeståndet i miljonprogramsområdena och för att bygga nya bostäder. Han kallade det för ”aktiv fastighetsförvaltning”.  Många fastigheter har sålts till privata värdar och många har ombildats till bostadsrätter. ”Det finns ett renoveringsbehov på 15 miljarder kronor i de kommunala bolagens bestånd”, sade han och bemötte argumentet att hyresgästerna skulle få vara med och bestämma om de vill bo kommunalt eller privat med att de kommunala bolagen ägs av stockholmarna och inte av hyresgästerna och att alliansen fått mandat i valet för sin bostadspolitik.

Publik i Rågsved.

Oppositionen menade att de kommunala bolagen har tillräckliga ekonomiska resurser att klara sina åtagande utan att sälja en stor andel av sina lägenheter. Ann-Margarethe Livh kallade alliansens politik för ”ideologiska utförsäljningar”.