Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 01:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/24/farsta-strandskogen-bebyggs-trots-protester/

Epsteins STHLM

Farsta strandskogen bebyggs trots protester

Protest utanför Stadshuset.

Farsta strandborna demonstrerade förgäves utanför Stadshuset på måndagskvällen. Den politiska oppositionen vädjade förgäves. De fem terrasshusen med 23 lägenheter ska byggas i den erkänt skyddsvärda skogsbranten längs Ullerudsbacken. Det beslutade den borgerliga alliansen vid kommunfullmäktigesammanträdet.

De fem planerade terrasshusen i Farsta strandskogen.

Den ledande folkpartisten Björn Ljung gav den lokala opinionen rätt men röstade ändå för bebyggelsen. ”Jag vill inte avstå från att bygga vid Ullerudsbacken även fast det finns stora naturvärden där. Vi tar en del av den värdefulla delen av naturmarken. Det gör vi. Men det är ett begränsat intrång”, sade han.

Det byggs mycket i Farsta strand och den lokala opinionen har föreslagit andra områden i Farsta strand att bygga på.

”De har gjort ett bra jobb. Vi ska se om vi kan bygga där också”, sade Björn Ljung.

Björn Ljung (fp).

Mats Lindqvist (mp) var uppe i talarstolen flera gånger och vädjade till alliansen att dra tillbaka planerna på de fem terrasshusen. ”Det finns naturområden och naturområden. Det finns naturområden som inte är så värdefulla där man kan bygga. Men detta naturområde har Djurgårdskvalité”, sade han.

Mats Lindqvist (mp).

Tomas Rudin (s) påpekade att området med sina rödlistade arter och den sällsynta svartnande kantarellen som växer där är utpekat som grönområde i stadens just antagna översiktsplan. ”Skogen har stora värden. Det säger också länsstyrelsen”.

Han uppmanade stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (m) att dra till baka förslaget. Dock utan resultat. "De nya husen skapar ett tydligt gaturum och konsekvenserna blir små för naturen.", sade hon.

Själv tror jag inte sista ordet är sagt. Beslutet kommer säkert att överklagas.

Bakgrund: Fladdermusskogen i Farsta strand hotas av exploatering