Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 00:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/26/britt-och-mimi-i-gott-forvar/

Epsteins STHLM

"Britt" och "Mimi" i gott förvar

Skulpturen "Britt" är inlämnad på Herman Bergmans konstgjuteri för uppfräschning ...

... här inspekteras hon av Leif Schölin.

Skulpturen ”Britt” som jag felaktigt trodde vara stulen är lyckligtvis i gott förvar på Herman Bergmans konstgjuteri i Enskede. Inlämnad dit av ägaren bostadsrättsföreningen Britts grannar.  Där ska hon vaxas upp och få ny patina efter att ha stått drygt sextio år i en grässlänt vid Hässleholmsvägen i Björkhagen. ”Britt” ska också fästas stadigare på sin sockel som också den ska renoveras. Britt återkommer senare i vår på sin gamla plats där hon stått sedan 1950.

Skulpturen "Mimis" fötter och bottenplatta befinner sig på samma ställe ...

... och ska monteras ihop med den efter femton år återfunna övriga delen av kroppen som stals från Skärmarbrink 1995.

Att statyer stjäls är dock inte så ovanligt. Skulpturen ”Mimi” av Gunnar Nilsson försvann redan 1995 från sin sockel vid Skärmarbrinks T-banestation. Bara fötterna och bottenplattan blev kvar. Femton år senare (2010)  kom ett par män in på ett stenhuggeri närheten av Herman Bergmans konstgjuteri med den stulna skulpturen utan fötter och ville ha hjälp med att få en ny bottenplatta konstruerad.  Men av detta blev intet. Tomas Broman från Herman Bergmans konstgjuteri råkade händelsevis få syn på och kände igen ”Mimi”. Och nu har ”Mimi” återkommit i stadens ägo och befinner sig tillsammans med sin bottenplatta och sina fötter på konstgjuteriet. När delarna sammanfogats kommer hon kanske åter på plats i Skärmarbrink. ”Än är det inte bestämt. Men jag hoppas det”, säger Anita Pettersson på Stadsmuseet.

Bakgrund 1

Bakgrund 2