Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 23:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/28/cyklopen-ateruppstar-i-hogdalen/

EPSTEINS STOCKHOLM

Cyklopen återuppstår i Högdalen

Ungefär så här kommer det nya kulturhuset att se ut även om färgerna blir lita annorlunda.

Cyklopens gamla kulturhus vid Högdalstopparna som brändes ned av utomstående för fyra år sedan hade lite av provisorium och snickarglädje över sig. Cyklopens nya kulturhus började byggas förra sommaren av frivilliga krafter inte långt från det gamla. Det beräknas vara färdigbyggt nästa sommar och ligger en bit in i skogen på andra sidan Magelungsvägen mittemot den nya skateparken i Högdalen som också är under uppförande. Det nya kulturhuset får brandsäkra väggar av halvgenomskinlig karbonatplast och kommer att stå på en kraftig grund som redan är färdiggjuten.

Johanna Adolfsson igång med nya Cyklopenbygget.

Grunden är redan färdiggjuten.

Nu under våren snickras och sågas det under de så kallade arbetshelgerna. I sommar kommer det att vara full fart på bygget varje dag, berättar Leo Lagercrantz som är på plats på lördagen. Hela projektet går lös på runt 900 000 kronor. Men det fattas lite pengar. Därför håller man på och filar på en insamlingskampanj där bidragsgivarna kanske kan sponsra en kvadratmeter av den dyra plasten eller något liknande.

Under lördagen höll Vänsterpartiet flera seminarier i Fria Teatern i Högdalen. Där berättade Elof Hellström om Cyklopens frihetliga kulturhus.

Elof Hellström.

”Gamla Cyklopen vid Högdalstopparna stod klart i september 2007 efter två års arbete. Där var spelningar för publik under 18, olika workshops, dansgrupper med mera. I november 2008 brändes det ned. Ingen har gripits för branden. Dagen efter branden träffades fyrtio personer som bestämde att det skulle byggas upp igen. Då fick vi mycket stöd från alla håll, från alla politiska partier. Det var tidningsartiklar, stödgala i Kulturhuset, tunnelbanereklam och så vidare. Men sedan började intresset svalna och de Kafkaliknande turerna i byråkratin tog vid. Folk tröttnade och började hoppa av. Vi ville ha ett permanent bygglov. Men det gick inte Vi sänkte kraven och till sist fick vi ett femårigt bygglov på den här platsen vid Magelungsvägen”, berättade Elof Hellström.

Anne Dersén konstruerade en blompotta på nya Cyklopenbygget.

Och om ett år blir det invigning av Cyklopens nya frihetliga kulturhus. Vilken målmedvetenhet! Jag är imponerad.

Läs också: Brandlukten känns fortfarande