Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 23:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/04/30/stockholm-i-facklornas-sken/

Epsteins STHLM

Stockholm i facklornas sken

Facklorna tänds ...

... i Årsta.

Valborg är lika mycket facklornas som eldarnas afton. I Årsta gick fackeltåget från Årsta torg till brasan vid Årstaliden och från Stortorget tågade fackelbärarna till Riddarholmen där valborgsmässoelden tändes för 37:e året i rad. Men kanske är det den sista majbrasan på Riddarholmen även om jag inte hoppas det. Det är mycket jobb för de aktiva bland arrangörerna som börjat komma upp i åren. Men förhoppningsvis tar yngre krafter vid. Tyngsta lasset dras av socialdemokraterna i Gamla stan.

Fackeltåget i  Gamla stan ...

... och elden på Riddarholmen.

Upp mot fem tusen personer hade samlats för att beskåda elden och den vidunderliga utsikten över Riddarfjärden och lyssna på körsång och höra Anna-Greta Leijon hålla det traditionella vårtalet till staden Stockholms ära.  Hon prisade de öppna vattnen, citerade Lars Berghagen, bävade inför ombyggnaden av Slussen. ”Kommer man i framtiden att kunna stå på Södermalmstorg och se utöver Mälaren och Saltsjön”, frågade hon sig och uppmanade Stockholms politiker att inte bygga för vattenspeglarna vilket renderade spontana applåder från Valborgsmässofirarna.

Anna-Greta Leijon.