Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

”Mer tid till lek, sex & revolution”

I Vänsterns blåsorkester …

… spelade bland andra serietecknaren Cecilia Torudd (Ensamma mamman) och filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö.

Bland talarna vid La Mano märktes Maj Britt Theorin (i röd kappa till höger) …

… och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Flera hundra människor samlades tidigt på 1 maj vid La Mano-monumentet på Katarinavägen för den traditionella hyllningen av de närmare fem hundra svenskar som frivilligt kämpade mot fascisterna i det Spanska inbördeskriget 1936-39. Många av de Spanienfrivilliga var sjömän. Ungefär en tredjedel av dem stupade i kampen och nu har alla ”mönstrat av för gott” som en av talarna uttryckte det. Men hyllningarna av de Spanienfriviliga fortsätter trots det. Nu på 35:e året. Liss Erikssons La Mano invigdes 1977.

Anarkisterna tågade från Södermalmstorg ..

… via Skeppsbron till Sergels torg ..

… med lite speciella  krav på plakaten.

Anarkisterna var lika morgonpigga som hyllningsdeltagarna vid La Mano. Klockan tio tågade några hundra demonstranter i väg från Södermalmstorg via Skeppsbron mot Sergels torg med krav på plakaten som “Omprövning av verkligheten och dess omständigheter”, ”Let´s take over the city”, ”Mer tid till lek, sex & revolution!”,  ”Alla är välkomna” mm. Årets 1 maj har inletts.